1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Op Griekse eilanden komen nog steeds vluchtelingen aan

Nieuwe vluchtelingen op Lesbos

Ondanks de Turks-Europese afspraken zijn er ook vannacht en vanmorgen weer bootvluchtelingen aangekomen op de Griekse eilanden. Uit cijfers van de Griekse overheid blijkt dat het afgelopen etmaal 1662 vluchtelingen erin slaagden de overtocht over de Egeïsche Zee te maken.

Op Lesbos kwam vannacht slechts één boot met vluchtelingen aan, zegt Brigitte Borm van Stichting Bootvluchtelingen tegen verslaggever Lex Runderkamp. Dat is veel minder dan voor het akkoord. Samen met andere vrijwilligers heeft Borm de hele nacht op de uitkijk gestaan om mensen te kunnen opvangen. "Het bootje is rechtstreeks naar de haven gebracht", zegt ze. De mensen aan boord worden naar een opvangkamp gebracht en daar geregistreerd.

Borm durft niet te zeggen of de afname op Lesbos te maken heeft met het vluchtelingenakkoord. "We zijn het gewend dat er hier af en toe minder boten aankomen en dan weer meer. In de nacht van zaterdag op zondag was het bijvoorbeeld erg druk. Daarom is het belangrijk dat wij hier blijven staan voor het geval er iets gebeurt."

Terug naar Turkije

Om te voorkomen dat er vluchtelingenboten vertrekken is de Turkse kustwacht zichtbaar aanwezig op de plekken waar veel mensensmokkel plaatsvindt. Aan land controleren grenswachten met mobiele radarinstallaties of er geen boten de zee op gaan.

Onderdeel van het akkoord is dat Griekenland de vluchtelingen registreert en in een kamp opsluit zolang de (versnelde) asielprocedure loopt. Ze krijgen geen vluchtelingenpas meer waarmee ze door Europa kunnen trekken.

Als de asielzoekers niet in aanmerking komen voor een Griekse verblijfsvergunning, dan is Turkije verplicht om ze terug te nemen. Dat gebeurt vanaf 4 april.

AFP
Het Moria-opvangkamp op Lesbos

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl