Schepen passeren de sluizen bij Kornwerderzand
NOS Nieuws

Sluizen Afsluitdijk weken dicht: we gaan groot aan de slag

Scheepvaartverkeer dat van het IJsselmeer naar de Waddenzee of vice versa wil, kan de komende tijd alleen van de Stevinsluizen bij Den Oever gebruik maken. De Lorentzsluizen, aan de Friese kant van de Afsluitdijk, krijgen na 83 jaar groot onderhoud en gaan zes weken dicht.

"We gaan groot aan de slag", vertelt Cecile Haffmans van Rijkswaterstaat in het NOS Radio 1 Journaal. "De bekabeling en computers zijn al enige tijd toe aan vervanging. Ook gaan we de remming- en geleidewerken en een tandwiel vervangen."

Daarnaast waren er de laatste tijd veel storingen, zo stond de draaibrug een dag lang open. Die storingen moeten na de onderhoudswerkzaamheden een stuk minder worden.

Door het onderhoud kan het scheepvaartverkeer dus alleen gebruik maken van de sluizen bij Den Oever. "Dat is aan de andere kant van de Afsluitdijk, toch zo'n 30 kilometer verderop. Het scheelt dat de meeste schepen vanuit Enkhuizen of verder weg komen. Voor die schepen valt het omvaren mee."

De meeste schippers hebben wel begrip voor de werkzaamheden, zegt Haffmans. "Zij snappen ook wel dat je eens in de zoveel jaar een keer echt de bezem erdoor moet halen. We doen het niet voor de lol. Dat moet je goed doen."

Wegverkeer

Voor weggebruikers is de overlast beperkt. "Van 11 tot 15 april kan er maar over één brug worden gereden, dan is er een rijstrook minder. Maar dat geeft hooguit vijf à tien minuten vertraging", denkt Haffmans. "We verwachten dus geen files of opstoppingen."

Na de zomer is het Stevincomplex bij Den Oever aan de beurt. "Vanaf 5 september gaan daar de sluizen zes weken dicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl