Wesley Sneijder op het trainingsveld van Oranje
NOS Voetbal

Sneijder vergelijkt Oranje met Rode Duivels van jaren terug

Oefenduels met Frankrijk en Engeland. Het zijn niet de makkelijkste tegenstanders, zeker niet gezien de vorm van het huidige Nederlands elftal, weet ook Wesley Sneijder. "Maar er zal altijd een moment komen om een hoop recht te zetten en dat kan in deze twee duels."

Met een fraaie clubcarrière, 120 interlands en belangrijke rollen op eindtoernooien is Sneijder een van de laatst overgebleven ervaren spelers in de huidige selectie van Oranje. De aanvallende middenvelder is vooral benieuwd waar de ploeg van bondscoach Danny Blind op dit moment staat.

Sneijder is benieuwd waar Oranje nu staat

"Kunnen we ons meten met Frankrijk en Engeland?", vraagt Sneijder zich af. "Het zal in ieder geval heel moeilijk zijn. Twee nederlagen zou goed kunnen, maar ik vind de uitslag op dit moment niet belangrijk. Belangrijker is hoe we ons kunnen laten zien. Zijn we gegroeid als individu?"

Hij geeft zelf antwoord: "Ik vind dat de talenten in Nederland sprongen hebben gemaakt en ik ben benieuwd om dat in de wedstrijd terug te zien." Het zijn vragen waar ook de bondscoach zich ongetwijfeld mee bezighoudt.

Want een ding is zeker na het debacle van de EK-kwalificatie: het vertrouwen is tot een nulpunt gedaald, ook bij de doorgaans zelfverzekerde Sneijder. "Het is gek om nu te zeggen dat ik er alle vertrouwen in heb, want dat weet ik eerlijk gezegd niet op dit moment."

  • ANP Pro Shots
    EK 2004: vreugde bij Oranje en Wesley Sneijder na het overleven van de groepsfase
  • Pro Shots
    WK 2006: Wesley Sneijder snelt langs de Portugees Simão, rechts Maniche
  • ANP
    EK 2008: Met Ruud van Nistelrooij na de 3-0 tegen Italie
  • ANP
    WK 2010: Sneijder na zijn kopbal in de kwartfinale tegen Brazilie
  • ANP
    EK 2012: Sneijder met Robben na de uitschakeling in de groepsfase
  • Pro Shots
    WK 2014: Sneijder schiet vlak voor tijd de gelijkmaker binnen tegen Mexico in de achtste finale

De pijn van het mislopen van het Europees Kampioenschap, deze zomer in Frankrijk, zit diep. Sneijder zat als 'broekie' op de bank tijdens het EK 2004, speelde als basisspeler zijn eerste WK in 2006, verbaasde twee jaar later Europa met mooie doelpunten in Zwitserland en Oostenrijk.

Hij was de sterspeler van het elftal dat in 2010 in de WK-finale stond, haalde als enige zijn niveau op het dramatische EK van 2012 en was een van de aanjagers in Brazilië twee jaar terug, waar Oranje derde van de wereld werd.

Een zomer met een eindtoernooi zonder Oranje is dan ook wennen voor Sneijder. "Ik hoop er zo min mogelijk van mee te krijgen. De finale kijk ik sowieso niet, dat doet pijn."

Sneijder vergelijkt Oranje met de Belgen

Het is de harde werkelijkheid: het gaat niet goed met het Nederlands elftal. Sneijder probeert positief te blijven en met een goed gevoel naar de toekomst te kijken. "Ik vergelijk onze situatie met die van België."

"Zij hadden een goede lichting en toen een hele tijd niets in de zin van het spelen van eindtoernooien. Zij hebben toen een vernieuwing moeten doorvoeren."

Ik hoop dat ik over een jaar of acht naar een toernooi kan gaan en dat Oranje dan kampioen wordt. Dan heb ik daar ook een steentje aan bijgedragen.

Wesley Sneijder

De Rode Duivels misten vijf toernooien op rij, voordat ze in 2014 weer eens aan de aftrap stonden van een WK-duel. In Brazilië haalden de Belgen de kwartfinales en komende zomer worden ze gezien als een van de favorieten voor de eindzege op het EK.

Sneijder vervolgt: "Die vernieuwing zie je nu ook bij Oranje gebeuren. Er zijn veel nieuwe, jonge spelers bij met veel kwaliteit. De Belgen plukken er nu nog de vruchten." Bij België vertrokken vooral de oudere spelers uit de nationale selectie.

"Over twee jaar zal dat ook bij ons zijn, hoop ik", vertelt Sneijder. "En dan zullen de jonge spelers op moeten staan. Daar voel ik me verantwoordelijk voor. Ik hoop dat ik over een jaar of acht als toeschouwer naar een toernooi kan gaan en dat Oranje dan wereld- of Europees kampioen wordt. Dan heb ik daar ook een steentje aan bijgedragen. Zo voelt dat."

Wesley Sneijder in 2007 als speler van Ajax, de club waar hij debuteerde in het profvoetbal

De jaren gaan tellen bij de inmiddels 31-jarige spelmaker en dus denkt ook Sneijder wel eens aan zijn nadagen als profvoetballer.

Amerika en Ajax

"Ik heb er geen geheim van gemaakt om ooit in Amerika te willen spelen. Ooit komt het moment dat ik voel dat het zover is, maar dat is nu nog niet zo. Het kan ook nog zomaar veranderen."

Kiest de kleine Utrechter daadwerkelijk voor de Verenigde Staten, dan lijkt een terugkeer bij zijn oude club Ajax uitgesloten. "Ik heb ook nooit gezegd dat ik terug zou keren", zegt Sneijder daarover. "Maar ik sluit ook geen deuren. Ik bekijk het elk jaar opnieuw en dat doe ik ook deze zomer."

Sneijder over Amerika en Ajax

Trainersvak

Mocht zijn loopbaan als spelers ten einde komen, ligt er wellicht een andere uitdaging klaar voor Sneijder binnen de voetballerij: het trainersvak. De international twijfelt. "Ik hoor daar verschillende verhalen over."

"Het is wel een opgave. Als speler ben je drie uur op de club, als trainer soms wel tien uur. Dat is eigenlijk niets voor mij. Of ik moet een hele goede assistent hebben die van werken houdt", grapt Sneijder. "Het lijkt me leuk, ik denk ook dat ik het kan, maar ik weet het nog niet. Dat moet ik op dat moment zelf ervaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl