1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Hoogste alarmfase voor koraal in Great Barrier Reef

In Australië is alarm geslagen omdat er steeds meer koraal van het Great Barrier Reef afsterft. Door de klimaatverandering is het zeewater steeds warmer, wat leidt tot hittestress en afsterving van het koraal.

In het noordelijk deel van het grootste koraalrif ter wereld is al zo'n 50 procent van het koraal getroffen, zeggen de Australische autoriteiten. Daarom is de hoogste alarmfase (niveau drie) ingesteld.

Kritiek

Naar aanleiding van het verhoogde niveau wordt de Australische minister van Milieu Hunt ervan beschuldigd dat hij nooit heeft gezegd dat klimaatverandering een belangrijke oorzaak is van het afsterven van koraal.

De minister heeft plannen aangekondigd voor meer toezicht op het koraalrif, programma's die vervuiling moeten tegengaan en plagen van de doornenkroon-zeester moeten voorkomen.

Critici, waaronder natuurbeschermingsorganisaties, beweren dat de minister daarmee een van de belangrijkste oorzaken van het afsterven van het koraal negeert. Zij stellen dat klimaatverandering en hittestress een van de belangrijkste oorzaken zijn voor het afsterven van het koraal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl