NOS Nieuws

Geen zoenende Wilders en Poetin op stations

Met een zoenende Wilders en Poetin op hun campagneposter hopen de Jonge Socialisten tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne op andere gedachten te brengen.

Maar de posters zijn te aanstootgevend, zegt het reclamebureau Exterion, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de posters op onder andere NS-stations en in abri's. Ze zullen daar dan ook niet te zien zijn.

Ook een herziene versie van de poster, waarop Wilders en Poetin hun hoofden dicht bij elkaar houden, mag niet op de stations hangen.

"De stations beschouwen wij als openbare ruimte, waar iedereen zich thuis moet voelen", zegt NS. "Wij hebben met Exterion afgesproken dat posters niet kwetsend of aanstootgevend mogen zijn. Uiteindelijk heeft Exterion dit bepaald."

Volgens NS laat het reclamebedrijf zich leiden door de Reclame Code Commissie.

Voorzitter Bart van Bruggen van de Jonge Socialisten is verbijsterd. "Het lijkt wel of NS banger is voor de KGB dan voor het verlies van de vrijheid van meningsuiting."

De Jonge Socialisten hebben inmiddels een derde variant poster laten drukken, waarop Poetin staat afgebeeld die met een rood potlood zijn territorium inkleurt. "Laat Poetin zijn kleurplaat niet afmaken. Stem voor op 6 april", luidt de tekst. Eind deze maand zal deze poster in abri’s op de NS-stations hangen.

Maar ook de afgekeurde afbeeldingen zullen op sommige plaatsen te zien zijn. De Jonge Socialisten hebben besloten deze hier en daar "wild te plakken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl