Gestrande vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens
NOS Nieuws

PvdA-groepering woest over vluchtelingenstandpunt partijtop

Binnen de PvdA is er forse kritiek op het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije. De groepering Linksom, die zich onlangs keerde tegen een nieuw lijsttrekkerschap voor partijleider Samsom, noemt het akkoord "het definitieve afscheid van de humanitaire waarden waar de EU zich altijd op beriep".

De deal met Ankara behelst volgens de critici "vooral het terugsturen en tegenhouden van vluchtelingen". Verder zijn ze niet onder de indruk van 'de luchtbrug van Samsom', die vluchtelingen naar de EU moet brengen. Die is volgens Linksom "kleiner dan de privéjet waarmee Pechtold naar Kiev vloog".

De Tweede Kamerfractie van de PvdA heeft gematigd positief gereageerd op het akkoord. De Linksom-groep noemt dit onbegrijpelijk en concludeert dat de Tweede Kamerfractie hiermee lijnrecht staat tegenover Amnesty, UNHCR, Vluchtelingenwerk en andere organisaties.

Onuitvoerbaar

Volgens Linksom zijn de afspraken onuitvoerbaar en zullen ze de mensensmokkelaars er niet van kunnen weerhouden om veel geld te blijven verdienen. Bovendien zouden de vluchtelingenstromen zich verplaatsen naar andere, gevaarlijkere en duurdere routes. "Het is een smerige koehandel met vluchtelingen: de Turken mogen het vuile werk doen, wij betalen en kijken weg."

Linksom noemt het standpunt van de PvdA-fractie het definitieve morele failliet van de PvdA-vertegenwoordiging in de Tweede Kamer. "Als ze zo doorgaan, kunnen ze zich net zo goed bij de VVD aansluiten."

Linksom is een groepering die zich al een jaar of twee roert binnen de PvdA en die streeft naar een veel linksere koers van de partij. Voorman Gerard Bosman is voorzitter van de afdeling Ridderkerk. Op het jongste partijcongres, vorige maand, probeerde hij in het partijbestuur gekozen te worden. Dat lukte niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl