Nico Rosberg in actie tijdens de kwalificatie
NOS Sport

Rosberg wint openingsrace, Verstappen tiende

Nico Rosberg heeft op het circuit van Albert Park in Melbourne de eerste grand prix van het F1-jaar op zijn naam geschreven. De Mercedes-coureur bleef zijn teamgenoot Lewis Hamilton en Sebastian Vettel van Ferrari voor.

Hoewel Max Verstappen met een tiende plaats ook zijn eerste punt van het seizoen binnen heeft, zal hij niet met genoegen terugdenken aan de GP van Australië. Die gevoelens sprak de Nederlander over de boordradio al uit tijdens de race, die voor hem zeer frustrerend verliep.

Veel spektakel

Anders dan de uitslag (Rosberg, Hamilton en Vettel op het podium) misschien doet vermoeden, was de openingsrace van 2016 er een waarin het nodige gebeurde. Van start tot finish.

Vettel profiteerde bijvoorbeeld met een geweldige start direct van het slechte wegkomen van Hamilton. Vettel schoof op van de derde positie naar P1, terwijl Hamilton door het terugvallen naar de zesde plaats was aangewezen op inhalen.

Verstappen vs. Hamilton

Felipe Massa was al snel het eerste slachtoffer van de dadendrang van Hamilton. Het volgende doelwit, Verstappen, bleek een veel taaiere. "Ik kan er niet voorbij", liet Hamilton via de boordradio weten.

Na een matige pitstop, waarbij Verstappen wat posities inleverde, was ook de Nederlander aangewezen op inhalen. Vooral Valtteri Bottas merkte dat dat Verstappen goed afging.

Zware crash Alonso

De race werd vervolgens in de negentiende ronde opgeschrikt door een zware crash van Fernando Alonso, die hard achterop de auto van Esteban Gutierrez knalde, tegen de muur schoot en over de kop vloog.

Zijn wagen, of wat daar nog van over was, kwam in een bandenstapel tot stilstand. Wonder boven wonder kroop Alonso daar al snel ongedeerd uit. Onder applaus ging de Spanjaard naar de dokter, terwijl de overige coureurs de pitbox opzochten omdat de race tijdelijk werd gestaakt om de brokstukken op te ruimen.

Van de wagen van Alonso is weinig meer over

Kort na de hervatting kwam Kimi Räikkönen in de problemen toen zijn motor vlam vatte. De Fin moest noodgedwongen de race staken, hetgeen Verstappen een plaatsje winst opleverde.

Verstappen baalt en vloekt

Vanaf dat moment keerden de kansen van Verstappen drastisch. Opnieuw verliep een bandenwissel niet vlekkeloos. Het leverde de Toro-Rosso-leiding een flinke scheldkanonnade van Verstappen op, die vond dat hij al veel eerder een pitstop had moeten maken.

Verstappen kwam bovendien weer het circuit op vlak achter zijn ploeggenoot Carlos Sainz, die werd opgehouden door Jolyon Palmer. Er volgden nog een paar krachttermen van Verstappen, omdat Sainz hem er niet langs liet.

Uiteindelijk zat er, zeker na een klein botsinkje met Sainz, niets anders op dan de tiende plaats te accepteren. Maar daarmee zal het bij Toro Rosso niet gedaan zijn voor wat het de openingsrace van het seizoen betreft. Er zal nog behoorlijk worden nagesproken over de samenwerking en de strategie van het team.

Rosberg profiteert

Vooraan leverde Vettel zijn leidende positie in, toen ook bij de Duitser een pitstop niet naar wens verliep. Rosberg, en in zijn kielzog Hamilton, profiteerden.

In de toptien is ook de zesde plaats van Romain Grosjean een eervolle vermelding waard. De Fransman presteerde dat namelijk in een bolide van Haas, het team dat voor het eerst actief is in de Formule 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl