PSV-Ajax: Jeroen Zoet vs Jasper Cillessen
NOS Voetbal

PSV-Ajax: de keepers onder de loep

Zondag om 16.45 uur staan de beste elftallen van dit eredivisieseizoen tegenover elkaar. Inzet? De eerste plaats op de ranglijst en een voorschot op de landstitel. De NOS telt af naar PSV-Ajax en neemt elke dag een linie onder de loep. Vandaag de keepers.

Stanley Menzo, 52 jaar inmiddels, heeft in zijn profloopbaan bij zowel Ajax (306 wedstrijden) als PSV (18) onder de lat gestaan. Hij zal zondag met extra belangstelling de verrichtingen volgen van zijn 'opvolgers': Jeroen Zoet bij de thuisploeg en Jasper Cillessen bij de uitdagers uit Amsterdam, die de achterstand van één punt hopen weg te werken.

Zoet, Veendammer van geboorte, belandde in 2008 in Eindhoven. Verder dan derde doelman schopte de jongeling het niet, waarop hij in 2011 verhuurd werd aan RKC Waalwijk. Daar maakte hij de nodige speelminuten. Na twee jaar keerde hij als een betere doelman terug bij PSV, waar hij sindsdien op een basisplaats kan rekenen.

Jasper Cillessen had maar één jaar bij NEC nodig om zich in de schijnwerpers te keepen. Ajax haalde het talent in 2011 naar Amsterdam als tweede doelman. De Groesbeker moest opboksen Kenneth Vermeer, een strijd die hij in september 2013 in zijn voordeel had beslecht.

Zoet vs Cillessen: het oordeel van Menzo

"Ik denk dat ze niet veel van elkaar verschillen", oordeelt Menzo over 26-voudig international Cillessen en Zoet, die inmiddels twee interlands heeft gespeeld. "Het enige voordeel dat Jasper Cillessen heeft, is dat hij op een hoog podium heeft laten zien dat hij een goede keeper is: hij heeft een WK meegemaakt. Jeroen Zoet doet dat nu eigenlijk ook, maar dan Europees."

Hun manier van keepen kan Menzo wel bekoren. "Het zijn keepers die de Nederlandse keepersstijl goed beheersen. Ze zijn niet alleen op hun lijn goed, maar ook van de lijn af en buiten de zestien. Jasper heeft dat meevoetballen misschien iets meer, maar dat komt ook door de speelstijl van Ajax. Hij komt vaker in die rol dan Jeroen Zoet."

Resterend programma PSV en Ajax

Het stapje hogerop lonkt voor de 26-jarige Cillessen en zijn één jaar jongere collega. "Ik denk dat ze op den duur wel in een grotere competitie moeten gaan spelen. Ze moeten niet te lang in Nederland blijven hangen. Voor Jasper is dat moment al aangebroken, denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl