Toeristen in Havana. Toerisme is dé manier voor Cubanen om extra inkomsten te genereren
NOS Nieuws

Cubaanse Airbnb'ers profiteren van dooi met VS

De muren van Yulima’s appartement zijn mintgroen geschilderd. Haar balkon kijkt uit op een smalle straat waar oldtimers stapvoets doorheen rijden. Yulima woont in Havana, de hoofdstad van Cuba. Sinds vorig jaar april verhuurt ze haar appartement via Airbnb. En dat is big business.

Toen Cuba en de VS eind 2014 aankondigden hun relatie te willen normaliseren, verlichtte president Obama een aantal restricties en werd het voor de van oorsprong Amerikaanse verhuursite mogelijk om overnachtingen op het eiland aan te bieden.

Jaarlijks komen er 2 miljoen toeristen naar het communistische eiland. En dat toerisme krijgt een nieuwe impuls door de dooi in de relatie tussen de voormalige aartsvijanden.

Zo kunnen in het kader van Obama's bezoek Amerikanen voortaan zelfstandig naar het communistische land reizen. Enige voorwaarden zijn dat het bezoek van educatieve aard is en de reizigers in contact komen met de lokale bevolking. Tot nu toe konden Amerikaanse toeristen alleen naar Cuba met door de overheid georganiseerde reizen.

Een poster van Obama en Raul Castro in Havana. Obama komt zondagnacht lokale tijd aan op Cuba. Honderden arbeiders hebben de afgelopen dagen hard gewerkt om het Cubaanse straatbeeld te verfraaien

De komst van meer Amerikaanse toeristen is goed nieuws voor de meer dan 20.000 Cubanen die hun huis verhuren. Want Obama mag dan wel in een hotel slapen, veel landgenoten zullen er voor kiezen om bij Cubanen thuis te verblijven. Zo kunnen ze aan de eis voldoen van interactie met de lokale bevolking.

Cubaanse gezinnen kunnen zo profiteren van aanzienlijke neveninkomsten. Want het verhuren van een kamer via Airbnb, Homestay of het Cubaanse systeem van 'casas particulares', is een echte goudmijn.

Volgens het Cubaanse nationale bureau van de statistiek was het gemiddelde maandsalaris in 2014 op het eiland 584 peso, ongeveer 20 euro. Yulima verhuurt haar appartement voor 32 euro per nacht, ruim anderhalf keer een maandsalaris.

Geen internet

Cubaanse verhuurders moeten wel wat moeite doen, om de buitenlandse gasten binnen te halen. Want Yulima’s appartement staat dan wel op de website van Airbnb, zelf kan ze die niet bekijken. Ze heeft geen internet. Alleen diplomaten, buitenlanders en medewerkers van buitenlandse bedrijven mogen op dit moment thuis een internetverbinding hebben. Dat betekent dat gewone Cubanen bijvoorbeeld niet online kunnen bankieren.

Het zijn obstakels waar de huizenverhuurders creatief mee omgaan. Soms wordt de computer van een buitenlandse buurman gebruikt, die wel een internetverbinding heeft. Of familieleden in het buitenland beheren de boekingen en betalingen.

Tussenpersonen

Meestal gebruiken de verhuurders een tussenpersoon als Omar Fonseca. Hij is de eigenaar van een reisbureau, dat lang voordat Airbnb naar Cuba kwam al huizen verhuurde aan toeristen. Want het ontvangen van buitenlandse gasten is voor de Cubanen altijd al een manier geweest om in contact te komen met de buitenwereld.

Waar in andere landen de reisbureaus flink last hebben van de concurrentie met Airbnb, is Fonseca juist een onmisbare schakel voor de verhuursite. Hij plaatst huizen op Cuba op de website en communiceert met de buitenlandse gasten en de huiseigenaren.

Zodra de gasten weer op het vliegtuig naar huis zitten, stapt Fonseca met een envelop vol Cubaanse peso's in de auto. Want door de afwezigheid van creditcards en internet moeten alle verhuurders cash betaald worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl