Minister Hennis bij militairen van de NAVO-flitsmacht in Polen
NOS Nieuws

Hennis: er moet zeker 2 miljard bij voor Defensie

Minister Hennis vindt dat er "fors geld bij moet voor Defensie". Er is volgens haar zeker 2 miljard euro nodig om de Nederlandse krijgsmacht op het Europees gemiddelde van 1,43 procent van het bruto binnenlands product te brengen.

Nederland besteedt nu 1,13 procent van het bbp aan Defensie en blijft daarmee flink achter, zei de minister in het radioprogramma Kamerbreed. "Willen we een volwaardig partner in Europa en in de NAVO blijven, dan moeten we stap voor stap repareren om ervoor te zorgen dat Defensie weer op orde komt."

Defensie heeft nog altijd last van de bezuinigingen van rond de 1 miljard euro, die Hennis' voorganger Hillen in het kabinet-Rutte I doorvoerde. Er is inmiddels weer zo'n 600 miljoen bijgekomen, maar volgens de minister is dat lang niet genoeg en is een verdere ophoging van het budget noodzakelijk.

Logisch richtpunt

Ze zegt dat ze zich ervan bewust is dat het benodigde bedrag niet in één jaar te vinden is, maar noemt het Europees gemiddelde van 1,43 procent op termijn een logisch richtpunt. "Als je naar het huishoudboekje van Nederland kijkt, zie ik ook wel dat er niet zomaar een fors bedrag gevonden kan worden om Defensie bij te plussen."

Hennis zei dat ze de komende weken weer met minister Dijsselbloem van Financiën om tafel gaat. Ze herinnerde eraan dat ze er de afgelopen drie jaar telkens geld bij heeft gekregen voor Defensie, "en ik hoop van harte dat we ook op de begroting voor 2017 weer een duidelijke plus kunnen laten zien."

NOS-verslaggever Wilco Boom zegt dat Hennis altijd heeft laten weten dat er geld bij moet. "Maar ik heb niet eerder zulke concrete bedragen gehoord. Dat wordt een spannend begrotingsoverleg met Dijsselbloem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl