AFP
NOS Nieuws

Doden en gewonden bij aanslag in centrum Istanbul

Bij een zelfmoordaanslag in een drukke winkelstraat in de wijk Taksim in het centrum van Istanbul zijn vijf doden en 36 gewonden gevallen. Zeven gewonden zijn er slecht aan toe. Onder de gewonden zijn twaalf buitenlanders.

Een onbekende blies zich vanmorgen in deze belangrijkste winkelstraat van Istanbul, te midden van winkelend publiek, op. Ambulances en brandweer waren snel ter plekke om hulp te verlenen. De situatie in de wijk is zeer gespannen.

'Het centrum van Istanbul is in shock'

Een Turkse functionaris zei in eerste instantie dat uit een eerste onderzoek bleek dat de dader lid was van de Koerdische PKK of van een andere Koerdische organisatie. Later bleek uit "nieuw bewijs" dat de aanslag ook het werk kan zijn van IS.

De politie zou voorkomen hebben dat er meer doden vielen bij de aanslag. Agenten kregen de man in het oog. Toen ze hem in het nauw dreven bracht hij zijn explosief tot ontploffing.

In heel Turkije leeft de angst voor terreurdaden, nadat bij recente aanslagen in Ankara zeker zestig mensen waren omgekomen.

Consulaten

De aanslag vond plaats in de brede Istiklalstraat in Taksim, die erg populair is bij zowel Turken als toeristen. Er bevinden zich winkelcentra, restaurants en bars, en verschillende diplomatieke missies, waaronder ook het Nederlandse consulaat.

Duitsland besloot twee dagen geleden zijn consulaat en een Duitse school in Istanbul en de ambassade in Ankara te sluiten vanwege het dreigingsgevaar.

Koerden

De verantwoordelijkheid voor de aanslag van afgelopen zondag op een druk verkeerspunt in de Turkse hoofdstad Ankara is opgeëist door de militante TAK, ofwel de Koerdische Vrijheidsvalken. Ook de aanslag van februari zou het werk zijn van de TAK. De beweging wil met de aanslagen de grootscheepse operaties van leger en politie tegen de Koerdische PKK in Oost-Turkije vergelden.

In januari kwamen bij een zelfmoordaanslag in het toeristische hart van Istanbul twaalf Duitse toeristen om het leven. Die terreurdaad werd opgeëist door Islamitische Staat.

Explosies in Istanbul

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl