Marcel Roomans (links) en zijn oudere broers Harry en Ferry collectie Marcel Roomans

De 73-jarige Marcel Roomans werd in zijn jongensjaren seksueel misbruikt op een rooms-katholieke jongensschool in Maastricht. Roomans trof een schikking met de Broeders van onze lieve vrouw onbevlekt ontvangen uit Maastricht, een congregatie die scholen en internaten had. Hij zat op de Aloysiusschool in Maastricht.

Toen Roomans in de derde klas zat, smeerde een broeder zijn geslachtsdeel in met zalf. Later werd hij door een andere broeder misbruikt in een pikdonkere kast op school. Na tien minuten was het voorbij. "Hij is klaargekomen, neem ik aan", zegt Roomans in NRC Handelsblad, dat aandacht besteedt aan alle geheime schikkingen in zaken van seksueel misbruik binnen de kerk. 

"Ik werd met een cadeau naar de school gelokt. Vaak op zaterdag, omdat de school dan praktisch leeg was. Het was smerig, gemeen en gevoelloos."

Bij de commissie-Deetman kwamen zestig meldingen binnen van seksueel misbruik door broeders van deze congregatie. De Maastrichtse broeders hebben in totaal 63 schikkingen getroffen. Van die misbruikgevallen is dus niet bekend wat er precies gebeurd is.

Roomans koos zelf voor mediation. "Ik wilde degene die verantwoordelijk was voor de broeders die mij hadden misbruikt in de ogen kunnen kijken."

'Niet weer moeten zwijgen'

Lotgenoten zetten wel een handtekening onder zulke overeenkomsten. Roomans. "Ach, hoe gaat dat? Je krijgt vier A4'tjes in handen en je wilt dat het afgelopen is. Dan lees je misschien niet alles even nauwkeurig." Roomans kreeg 37.000 euro.

'Zelfs deze paus verandert niets'

STER reclame