De onthulling van het monument in Utrecht in oktober 2015
NOS Nieuws

Fout gespelde namen op Joods Monument Utrecht

Op het vorig jaar onthulde Joods Monument in Utrecht blijken sommige namen van Joodse oorlogsslachtoffers fout gespeld te zijn, meldt het Algemeen Dagblad. Een steekproef van de krant bracht ook andere slordigheden aan het licht.

Zo bevat de lijst van 1239 slachtoffers de naam van een vrouw die de oorlog overleefde en pas in 1994 in Amstelveen overleed. Ook staat achter zeker vier namen vermeld dat de plaats van overlijden onbekend is, terwijl drie slachtoffers in Auschwitz zijn omgekomen, en de vierde in Utrecht.

Bij een andere persoon staat dat hij in Bayern (de deelstaat Beieren) is overleden in plaats van concentratiekamp Dachau.

Correctie

De namen, geboorte- en sterfdata en de overlijdensplaats van de slachtoffers staan in natuursteen gebeiteld. Omdat het lastig is correcties aan te brengen in dat materiaal, ziet de stichting Joods Monument Utrecht daarvan af, schrijft het AD.

Het monument ligt vlak bij het Spoorwegmuseum, het toenmalige Maliebaanstation, van waaruit Utrechtse Joden in de oorlogsjaren werden afgevoerd naar kamp Westerbork. Van daaruit werden ze gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in nazi-Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl