ANP
NOS Nieuws

Wilders wil andere rechter

PVV-leider Geert Wilders heeft een van de rechters die zijn rechtszaak behandelen gevraagd terug te treden. Volgens hem heeft de rechter, Elianne van Rens, in het verleden kritiek geuit op de politieke standpunten van zijn partij.

Van Rens zou daarnaast in het tv-programma Kijken in de ziel de rechterlijke beslissing tijdens het vorige proces tegen Wilders om de wraking van de rechter toe te wijzen bekritiseerd hebben.

"Ze begreep niet dat de wraking werd toegewezen, omdat er strafrechtelijk geen juiste grond was", zei Wilders in de rechtszaal. "Er is in heel Nederland één rechter geweest die openlijk kritiek heeft geuit. Uitgerekend tegenover die rechter, sta ik hier vandaag. Ik hoop dat u begrijpt dat ik er weinig vertrouwen in heb."

Wilders wil dat rechter opstapt

Tijdens zijn slotwoord nam Wilders geen woord terug van de "minder Marokkanen"-uitspraken waarvoor hij door het Openbaar Ministerie wordt vervolgd. "Waarom heb ik gesproken over minder Marokkanen? Dat is omdat ik in Nederland minder Marokkanen wil'', zei hij.

Volgens de PVV-leider is daar niets mis mee en blijkt dat al jaren uit het verkiezingsprogramma van de partij. "Ik heb niet gezegd: alle Marokkanen het land uit, of alle Marokkanen deugen niet.''

'Minder Marokkanen, dat wil ik, en met mij miljoenen Nederlanders'

Politiek proces

Er is sprake van een politiek proces, vindt het Kamerlid. "Ik kan niet zwijgen, ik wil niet zwijgen. De vrijheid van meningsuiting is de enige vrijheid die ik nog heb'', zei Wilders, verwijzend naar de strenge beveiliging die hij al jaren krijgt.

Tot slot vroeg Wilders de rechtbank hem vrij te spreken. "Het is een schande dat ik weer in de rechtbank sta. Ik verlang geen medelijden van de rechtbank, maar wel een eerlijk proces."

Pleitnota uitgelekt

Eerder op de dag vroeg de advocaat van Wilders om een onderzoek omdat zijn pleitnota was uitgelekt. De rechtbank maakt zijn beslissing hierover, en over andere verzoeken, op 7 april bekend. Dan wordt ook duidelijk hoe het proces verdergaat.

Chaotische eerste dag proces tegen Wilders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl