NOS Nieuws

Voor het eerst meer dan 8 miljoen auto's op de weg

Voor het eerst rijden er meer dan 8 miljoen auto's rond in Nederland. Dat bevestigt autobranchevereniging Bovag naar aanleiding van een bericht van BNR.

Daarbij zijn bedrijfsvoorraden, auto's die bijvoorbeeld bij dealers in de showroom staan en nog niet zijn verkocht aan consumenten, niet meegerekend.

De Bovag zag twee maanden geleden dat de grens van 8 miljoen doorbroken was, maar publiceerde de cijfers nog niet omdat de organisatie zeker wilde weten dat het niet om een tijdelijke piek gaat. "In november en december is er namelijk extreem veel verkocht. Het kon bijvoorbeeld zijn dat een deel van die auto's daarna geëxporteerd werd", verklaart Bovag-woordvoerder Tom Huyskens.

Populair

De teller staat op dit moment op ongeveer 8.020.000 personenauto's. Dat is een verdubbeling van het wagenpark sinds 1980. Toen reed er 1 auto per 3.3 Nederlanders op de weg. Die verhouding is inmiddels veranderd in 1 per 2.1 inwoners.

Verder is de populariteit van autobezit onder jongeren de laatste tien jaar gelijk gebleven. "Dat is opvallend", aldus Huyskens. "Je hoort overal juist dat jongeren minder interesse zouden hebben in het kopen van een auto." Van alle personenauto's is 4.7 procent in bezit van een Nederlander onder de 25.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl