Amsterdam krijgt nog ruim 100 nieuwe hotels, daarna gaat de rem erop

Centrum Amsterdam ANP
Geschreven door
Leen Kraniotis
Redacteur economie

Amsterdam zegt voortaan standaard 'nee' tegen hotelplannen. Alleen bij uitzondering geeft de stad nog toestemming voor een nieuw hotel. Het aantal hotelkamers in de stad is de afgelopen jaren fors toegenomen. Van ruim 20.000 in 2010 naar 29.000 in 2015. 

Ieder jaar komen er meer toeristen naar Amsterdam. En de laatste tijd wordt gediscussieerd over de vraag of het niet te druk wordt met al die toeristen.

Nee, tenzij

Het gemeentebestuur zegt de balans tussen bewoners, bedrijven en toeristen te willen behouden en zet daarom nu de rem op de komst van nieuwe hotels. Plannen worden alleen nog goedgekeurd als omwonenden ze steunen, zowel het hotelgebouw als de exploitatie duurzaam is en er sprake is van 'sociaal ondernemerschap'.

106 nieuwe hotels

Er zijn nu 460 hotels in Amsterdam. Daar komen er sowieso nog 106 bij, want voor die plannen had de gemeente al toestemming gegeven. Dat betekent dat er nog eens 6.500 hotelkamers bijkomen bovenop de 29.000 die er al zijn.

Geen hotelstop

Hoeveel hotels er verder nog komen, kan wethouder Ollongren van Economische Zaken niet zeggen. "Ik wil geen complete hotelstop, want Amsterdam groeit en blijft zich ontwikkelen. Dus kunnen er redenen zijn om toch een nieuw hotel toe te staan. Hotels zijn er ook niet alleen voor toeristen, maar ook voor zakelijke bezoekers. En er zijn ook hotels waar studenten langere tijd kunnen verblijven en zorghotels."