De escaperoom is ingericht als Het Achterhuis
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws•

Valkenswaard onderzoekt of 'Anne Frank-escaperoom' is toegestaan

Burgemeester Ederveen van Valkenswaard onderzoekt of een zogeheten escaperoom rond Anne Frank is toegestaan. In dat spel worden spelers opgesloten in een kamer die het Achterhuis wordt genoemd. Ze moeten binnen een uur proberen te ontsnappen aan de nazi's.

De escaperoom heeft al veel ophef veroorzaakt. Burgemeester Ederveen concludeert dat het ontsnappingsspel niet in strijd is met het bestemmingsplan maar wel met de erfpachtovereenkomst. De komende weken bespreekt de gemeente wat er nu moet gebeuren met het bedrijf.

Geen begrip

Het gebouw van Escape Bunker Valkenswaard staat aan de rand van de gemeente in een bosrijk gebied. De 19-jarige beheerder van de escaperoom, Thijs Verberne, beheert het pand en gebruikt de ruimtes voor het omstreden spel.

Hij snapt de ophef niet. "Ik wil niemand beledigen, maar kinderen juist wat van de geschiedenis meegeven." Verberne heeft laten weten dat "alles gewoon doorgaat", wat de uitkomst van de gemeente Valkenswaard ook mag zijn.

Anne Frank Stichting

De Anne Frank Stichting in Amsterdam heeft geen goed woord over voor het spel. Het getuigt van weinig inlevingsvermogen voor de overlevenden van de Jodenvervolging om het Achterhuis als decor voor een spel als escaperoom te gebruiken, staat in een reactie.

Volgens de stichting wordt de indruk gewekt dat onderduiken een spannend spel is. "Als onderduikers maar slim genoeg zijn, worden ze niet gepakt. Dat is aanmatigend en kwetsend voor degenen die de gevolgen van de Jodenvervolging aan den lijve hebben ondervonden." "

Advertentie via Ster.nl