'Puberslachtoffer seksueel misdrijf voortaan als kind verhoren'

time icon
ANP

De Tweede Kamer wil dat pubers die slachtoffer zijn van een seksueel misdrijf voortaan als kinderen worden verhoord door de politie. De zogeheten kinderstudio moet voor alle minderjarigen beschikbaar komen. Pubers worden nu meestal nog verhoord als volwassenen, wat volgens Defence for Children kan leiden tot een nog groter trauma.

Voorbeeld is de 16-jarige Julia. Zij stapte na weken aarzelen uiteindelijk toch naar de politie om aangifte te doen van seksueel misbruik door iemand uit haar naaste omgeving. De aangifte werd opgenomen in een verhoorkamer die ook voor volwassenen wordt gebruikt. 

Ook tijdens het verhoor werd het tienermeisje als volwassene behandeld. "Ik ben enorm geschrokken van de manier waarop ze mij ondervroegen", vertelt Julia. "We zaten in een klein kamertje met twee stoelen, een bureau en tegenover mij vier grote ogen die mij aankeken. Na het verhoor heb ik twee weken niet gepraat, omdat ik er zo van onder de indruk was."

Volgens Defence for Children, een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van het kind, worden pubers te veel behandeld als volwassenen, waardoor het verhoor van getraumatiseerde kinderen kan leiden tot een grotere psychische schade. 

Door het verhoor heb ik er een tweede trauma bijgekregen. Bij mijn therapie zal ook het verhoor aan de orde komen.

Julia

Julia herkent dat. Zij vindt dat de politie veel kindvriendelijker kan verhoren dan nu gebeurt. "Door het verhoor heb ik er een tweede trauma bijgekregen. Bij mijn therapie zal ook het verhoor aan de orde komen."

In september publiceerde Defence for Children een rapport waaruit bleek dat zedenrechercheurs, officieren van justitie, advocaten en rechters onvoldoende getraind zijn om kinderen tussen de 12 en 18 jaar te verhoren. Het gebrek aan specifieke eisen aan professionals bij politie en justitie maakt dat kinderen volgens de organisatie niet de bescherming krijgen waar ze recht op hebben.

In navolging van de conclusies van Defence for Children willen SP en PvdA dat de politie voortaan alle minderjarigen als kinderen kan benaderen. Op initiatief van de SP is nu afgesproken om de kinderstudio vaker te gebruiken; een ruimte die met speelgoed en kleuren is ingericht op het verhoren van kinderen.

Ook kan het verhoor door één rechercheur worden gedaan in plaats van twee, zoals gebruikelijk is bij volwassenen.

Maatwerk

Volgens minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie moet de politie in staat zijn om een goede inschatting te maken waar het kind behoefte aan heeft. Het kan goed zijn dat een slachtoffer behoefte heeft aan een kinderstudio, maar een 17-jarige kan het gevoel krijgen dat ze niet serieus worden genomen. Er moet volgens de minister dus maatwerk geleverd worden.

De politie vindt het goed dat in de Tweede Kamer over de plannen is gesproken, maar benadrukt dat de kinderstudio's nu al intensief worden gebruikt.   

STER Reclame