NOS Nieuws

Kinderombudsman waarschuwt voor langere wachtlijsten in jeugdzorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

Het gaat nog steeds niet goed met de jeugdzorg die gemeenten sinds een jaar moeten regelen. Dat concludeert de Kinderombudsman Marc Dullaert in een derde rapport over de jeugdzorg.

Wie op zoek is naar jeugdzorg, weet vaak niet waar aan te kloppen, zegt Dullaert. "Meer dan de helft van de kinderen en hun ouders weet niet waar ze naartoe moeten voor de juiste hulp. Gemeenten moeten daar veel beter over communiceren." Ook huisartsen weten vaak niet welke zorg er is. Daardoor kunnen ze niet goed doorverwijzen.

Zorgen om jeugdhulp bij gemeenten

Wachtlijsten

Volgens de Kinderombudsman valt op dat er extra wachtlijsten ontstaan. Een probleem dat komend jaar groter kan worden. "Gemeenten kijken de komende tijd bij veel kinderen opnieuw welke zorg het beste is. Door die herindicaties kan er een 'prop' in het systeem ontstaan, dus veel kinderen tegelijk die bepaalde zorg zoeken en dat betekent meer wachtenden."

Dit is het derde rapport van Dullaert over het eerste jaar jeugdzorg door gemeenten. In die reeks is geen verbetering te zien. "Zelfs als het gaat om de veiligheid van kinderen zien we nog grote problemen. Er komen vaak meerdere meldingen binnen over een onveilige thuissituatie voor er wordt ingegrepen. Er zijn wachtlijsten bij Veilig Thuis organisaties. Dit moet nu echt snel worden opgelost."

Hoop

Dullaert denkt dat het nieuwe jeugdzorgsysteem in de toekomst in theorie wel kan functioneren, want "er zijn wijkteams die laten zien dat het wel degelijk goed geregeld kan zijn." Zelf zal hij dat niet meer meemaken, want eind deze maand stopt hij als Kinderombudsman. "Het is heel belangrijk dat mijn opvolger dit dossier kritisch volgt en er aandacht voor blijft vragen."

Staatssecretaris Van Rijn zegt de bevindingen van Dullaert serieus te nemen en de voornaamste zorgen ook te herkennen. Volgens hem wordt aan de verbetering van de deskundigheid van wijkteams gewerkt en worden kinderen die niet kunnen wachten altijd met voorrang geholpen.

Van Rijn vindt overigens de manier waarop de jeugdzorg nu is georganiseerd "echt beter voor kinderen en ouders dan het oude stelsel". Volgens hem gaat er veel goed en is een volledige omslag een kwestie van jaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl