Anish Giri speelt voor de zesde keer remise
NOS Sport

Giri blijft remise spelen op kandidatentoernooi

Anish Giri heeft in de zesde ronde van het kandidatentoernooi net niet van Veselin Topalov weten te winnen.

De Nederlander had de frivole openingsopzet met 3.h4 van de Bulgaar min of meer weerlegd, maar zijn pluspion bleek in het eindspel onvoldoende voor een punt. Giri neemt met drie punten uit zes partijen de gedeelde vierde plaats in. Hij heeft een vol punt achterstand op de koplopers Sergei Karjakin en Levon Aronian.

Aronian staat nu ook dus op +2 en dat zint grootmeester l'Ami maar niks. "Die kan zo nog een paar keer winnen en dan wordt het voor Anish wel heel moeilijk. Een grote score voor Karjakin lijkt me minder waarschijnlijk."

"Giri was tegen Topalov dicht bij een overwinning", verzuchtte zijn trainer Vladimir Toekmakov." Hij kreeg een goede versie van het Wolga-gambiet. Maar het bleek dus net niet voldoende."

Nakamura blundert

Aronian had tegen Hikaru Nakamura volgens l'Ami het geluk aan zijn zijde. "Na verschillende fouten van Nakamura was het toreneindspel tot vlak voor het einde nog remise ondans een minuspion. Maar toen hij de witte koning veld f6 gaf kon Nakamura alsnog opgeven."

De blunder van Nakamura ging overigens gepaard met een relletje. De Amerikaan raakte zijn koning aan, maar weigerde er in eerste instantie mee te zetten. Nakamura bood in plaats daarvan zijn excuses aan, maar daar nam Aronian geen genoegen mee.

De toegesnelde arbiter oordeelde dat Nakamura toch echt met zijn koning de verliezende zet moest uitvoeren.

'Afgeschreven' Anand excelleert

Oud-wereldkampioen Viswanathan Anand, vooraf door velen afgeschreven voor de winst, staat met drieënhalf punt uit zes partijen derde na een fraaie aanvalspartij tegen Peter Svidler.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl