Het Bataclan-theater was vanochtend even gesloten vanwege de reconstructie van de aanslag
NOS Nieuws

Franse veiligheidsdiensten spelen aanslag in Bataclan na

In Parijs hebben veiligheidsdiensten vanochtend de aanslag op het Bataclan-theater van november vorig jaar nagespeeld.

Zo wilden ze leren hoe terreuracties beter bestreden kunnen worden, vooral met het oog op mogelijke aanslagen tijdens het EK-voetbal dat deze zomer in Frankrijk wordt gehouden.

Het Bataclan-theater is alweer enige tijd in gebruik. Maar vanochtend ging de deur alleen even open voor leden van de anti-terreurcommissie en agenten en militairen die betrokken waren bij de aanslag op 13 november. Toen schoten drie zwaarbewapende terroristen 89 concertbezoekers dood in het theater.

Geen pers

De pers mocht niet naar binnen en kon dus geen opnamen maken. Volgens de voorzitter van de anti-terreurcommissie van het parlement was de reconstructie zeer waardevol.

Frankrijk organiseert deze zomer het EK-voetbal. En daar wil de anti-terreurcommissie zich zo goed mogelijk op voorbereiden.

Anti-terreurcommissie wil leren van de aanslag op het Bataclan-theater

"Zo kunnen we leren van wat de veiligheidsdiensten die dag hebben gedaan", zei Georges Fenech, een rechter en tegelijk de voorzitter van de parlementaire anti-terreurcommissie.

Maar er was ook kritiek op het naspelen van de aanslag. Die kwam vooral van nabestaanden. Ook zij waren net als de pers niet welkom bij de reconstructie.

"Het is kwetsend, bijna voyeuristisch wat hier gebeurt", zegt Nadine Ribert-Reinhart. Zij verloor haar zoon Valentin bij de aanslag. "Waarom komen ze hier kijken en mobiliseren ze de veiligheidsdiensten, terwijl wij ouders nog altijd niet het exacte tijdstip weten waarop onze kinderen zijn omgekomen?"

Nabestaanden ervaren de reconstructie als kwetsend

Volgens Ribert-Reinhart, die tegenover het theater de pers te woord stond, is in veel gevallen de precieze doodsoorzaak nog altijd niet bekendgemaakt aan de nabestaanden. "Op de overlijdensakte staat alleen dat mijn zoon tussen en 13 en 14 november is omgekomen."

De anti-terreurcommissie kijkt vandaag ook bij een nagespeelde aanslag op een stadion. En ook die oefening is bedoeld als een veiligheidstest voor het het EK-voetbal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl