Reuters
NOS Nieuws

SeaWorld stopt met fokken orka's

De Amerikaanse themaparken SeaWorld stoppen met het fokken van orka's. Vorig jaar stopte SeaWorld al met de orka-shows, waar de themaparken vooral om bekend stonden.

Het Amerikaanse bedrijf gaat inzetten op 'nieuwe, inspirerende ontmoetingen met orka's' als vervanging van de shows. SeaWorld wil zich onder meer gaan richten op voorlichting en wetenschappelijk onderzoek.

De themaparken krijgen al jaren forse kritiek op het fokprogramma. Die ontstond vooral na de documentaire Blackfish waarin voormalige medewerkers van het themapark een boekje open deden over orka Tilikum, die betrokken zou zijn bij de dood van drie mensen, onder wie een voormalig trainster in 2010.

Volgens de makers van de film lokt de training van orka's door SeaWorld gewelddadig gedrag uit.

Ook dierenrechtenactivisten strijden al jaren tegen het houden van orka's door SeaWorld, de dieren zouden jonger sterven in gevangenschap.

Zo stond SeaWorld jarenlang bekend

SeaWorld heeft meer dan 400 miljoen gasten kennis laten maken met orka's, zegt het bedrijf in een verklaring. De huidige orka's in de themaparken blijven daar de rest van hun leven, inclusief het kalf waarvan een van de vrouwtjes nu nog zwanger is. Op dit moment heeft SeaWorld 24 orka's in drie verschillende parken.

De nieuwe koers begint volgend jaar in het park in San Diego, twee jaar later volgen de parken in San Antonio en Orlando.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl