NOS Nieuws

In beeld: groot spektakel op ultra-orthodox joods huwelijk

Fascinerende beelden van een huwelijksvoltrekking in de Israëlische kustplaats Netanja. Een ultra-orthodox joods paar werd daar gisteren in de echt verbonden. En omdat de man en de vrouw van hoge komaf zijn, trok de ceremonie duizenden mensen.

De huwelijksceremonie is een van de hoogtepunten in het leven van ultra-orthodoxe joden. Extra bijzonder is het als het gaat om een stel uit twee belangrijke families; de bruid is een kleindochter van een groot religieus leider uit de chassidische Toldos Avraham Yitzchak-dynastie. De bruidegom is een kleinzoon van een bekende rabbijn van de chassidische Tsanz-familie.

De bruid, gehuld in een kanten jurk met kralen en parels, werd voorafgaand aan de ceremonie in een witte koets naar de synagoge gebracht. Duizenden mensen stonden langs de weg om een glimp van de bruid op te vangen.

Eenmaal in de synagoge werden verschillende joodse rituelen uitgevoerd. Er werd gebeden waarna mannelijke familieleden de Mitzvah Tantz dansten voor de bruid. Een rabbijn was daarbij met een traditionele joodse band verbonden aan de bruid. Na dit ritueel werd er met de bruidegom gedanst.

Mannelijke en vrouwelijke gasten werden in de zaal gescheiden door middel van een gordijn. De bruid zelf droeg tijdens deze plechtigheid een sluier.

Het huwelijk trok zoveel bekijks, dat een deel van de gasten een verrekijker nodig had om iets mee te kunnen krijgen van het huwelijk. Mensen buiten droegen plastic zakjes over hun hoofd om de 'sjtreimel', de bontmuts, te beschermen tegen de regen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl