EPA
NOS Nieuws

Privacyorganisaties ontevreden over datadeal Europa-VS

Een groep privacyorganisaties uit in een open brief (.pdf) kritiek op de datadeal tussen de VS en Europa. In deze overeenkomst is vastgelegd hoe Amerikaanse bedrijven gegevens van Europese burgers in de VS mogen opslaan.

Vorig jaar veegde het Europese Hof van Justitie de oude overeenkomst, die Safe Harbor wordt genoemd, van tafel. Deze zou de privacy van Europese gebruikers onvoldoende beschermen.

In februari sloten Amerika en Europa een nieuwe overeenkomst: Privacy Shield. Daarin beloven de Amerikanen data beter te beschermen. Maar volgens de organisaties voldoet Privacy Shield niet aan de eisen die door het Europese hof zijn opgesteld.

Gevaar voor gebruikers

De organisaties zijn van mening dat Amerika een aantal privacyhervormingen moet doorvoeren die de mensenrechten en internationale wetgeving respecteren. De huidige Amerikaanse wetgeving zou daar niet aan voldoen. Ook zou er nog onvoldoende toezicht zijn op inlichtingendiensten in de VS.

Ten slotte zijn er volgens de ondertekenaars onvoldoende mogelijkheden om te klagen bij de Amerikaanse rechter, als er volgens Europese burgers sprake is van onrechtmatig gebruik.

De brief is ondertekend door 31 organisaties. Naast de Nederlandse organisatie Bits of Freedom heeft bijvoorbeeld ook Amnesty International zijn handtekening eronder gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl