Een verpleegkundige dient een patiënt een geneesmiddel toe
NOS NieuwsAangepast

'Zorgwekkend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen'

Er is een groeiend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen. De beroepsgroep en de gezamenlijke zorgondernemers zijn bezorgd.

"In een aantal sectoren is er een zorgwekkend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen, bijvoorbeeld in de wijkverpleging, verpleeghuizen en specialistische afdelingen in ziekenhuizen als oncologie en dialyse", zegt Sonja Kersten in het NOS Radio 1 Journaal. Zij is directeur van V&VN, de grootste beroepsvereniging voor verpleegkundigen in Nederland.

"In de wijkverpleging bijvoorbeeld is nu een tekort aan zo'n 350 hoogopgeleide hbo-verpleegkundigen. In de loop van het jaar zal dat oplopen tot zo'n duizend."

Wat gaan mensen daar thuis van merken?

We moeten ervoor zorgen dat er nog meer mensen instromen in de opleidingen. Dat betekent dat we al vroeg moeten beginnen om het vak aantrekkelijker te maken.

Sonja Kersten, directeur V&VN

"Door het tekort krijgt de patiënt of cliënt minder zorg", zegt Kersten. "Soms kan het zelfs betekenen dat wanneer er zorg nodig is, die niet geleverd kan worden."

Om het tekort aan te pakken, moet men volgens Kerstens terug naar de basis. "We moeten ervoor zorgen dat er nog meer mensen instromen in de opleidingen. Dat betekent dat we al vroeg moeten beginnen om het vak aantrekkelijker te maken."

Daling

Het aantal verpleegkundigen in Nederland is het voorbije jaar flink gedaald, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eind 2014 waren er 180.000 geregistreerde verpleegkundigen, een jaar eerder waren dat er nog 267.000.

De daling werd voor een groot deel veroorzaakt doordat alle verpleegkundigen zich opnieuw moesten laten registreren in het BIG-register. Daarbij werd gekeken of zij nog voldoende contact hebben met patiënten en of hun kennis nog op peil is.

De laatste jaren zijn er wel meer studenten die de hbo-opleiding verpleegkunde volgen, maar dat is onvoldoende om het groeiend tekort op te vangen, waarschuwt ook Actiz, branchevereniging van zorgondernemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl