NOS Nieuws

Stemwijzer was te laat met subsidie-aanvraag voor referendum

Er komt geen StemWijzer voor het Oekraïne-referendum op 6 april. ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer, heeft geen subsidiegeld gekregen omdat het geld op was toen de aanvraag beoordeeld werd.

Directeur Kars Veling is teleurgesteld. De organisatie heeft veel ervaring met het maken van online stemhulp voor verkiezingen. "We hoorden vrij laat dat we de subsidie niet kregen. Nadat we de aanvraag hadden gedaan moesten we gegevens nasturen. Toen dat rond was, was het te laat."

Afwijzing

De planning was dat de Stemwijzer deze week online zou komen. Toen de organisatie het oordeel van de referendumcommissie te horen kreeg, waren de voorbereidingen al getroffen. "Het idee was om expertmeetings te organiseren en in gesprek te gaan met voor- en tegenstanders om zo de belangrijkste argumenten boven tafel te krijgen. De plannen lagen klaar."

Toen de afwijzing bekend was, heeft de organisatie besproken of de Stemwijzer er via een andere weg toch kon komen. Maar zonder geld bij leggen bleek dat niet mogelijk.

Volgens de Referendumwet moet de staat 2 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar stellen om te verdelen over partijen die het debat over het thema van het referendum kunnen aanwakkeren. Voor andere verkiezingen, zoals Provinciale Staten- of Tweede Kamerverkiezingen, is zo'n subsidiepot niet beschikbaar. De subsidiepot is inmiddels leeg. Tientallen aanvragen vielen buiten de boot.

Alternatieven

André Krouwels Kieskompas kreeg wél geld uit de subsidiepot. Deze stemhulp over het referendum staat inmiddels online.

Over een andere online stemhulp, stemwijzerreferendum.nl, werden Kamervragen gesteld omdat niet duidelijk was wie de stemwijzer gemaakt had en met welk doel. Die site is momenteel buiten gebruik.

Onderwijskrant

ProDemos komt dus niet met de Stemwijzer, maar de organisatie heeft wel een 'onderwijskrant' over het referendum in de maak. De digitale krant voor het voortgezet onderwijs en mbo komt deze week uit. Er zijn zo'n zesduizend mensen op geabonneerd, voornamelijk docenten, aldus Veling. De onderwijskrant verschijnt zo'n acht keer per jaar, zodra er een actueel thema is dat zich daarvoor leent.

"De krant geeft handvatten voor docenten om een zo'n thema in de klas te behandelen", zegt Veling. In de brief staan vier werkvormen bij het onderwerp. Een voorbeeld van zo'n werkvorm is: kijk met de klas een stukje van Nieuwsuur en vraag vervolgens "welk argument hoor je voor, welk argument tegen en wat vind je er zelf van?"

Op 6 april mogen de kiezers naar de stembus om voor- of tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne te stemmen. Het gaat om een raadgevend referendum, dat is afgedwongen door de organisatie GeenPeil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl