NOS Nieuws

Waarom slaan inbrekers vaker in Hilversum dan in Almere hun slag?

Het aantal inbraken mag landelijk gedaald zijn, in één op de drie steden waren inbrekers vorig jaar juist vaker actief dan in 2014. In Hilversum bijvoorbeeld was een forse stijging te zien; daar steeg het aantal inbraken met 40 procent. Even verderop in Almere daalde dat aantal juist met ruim 25 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Waarom in de ene plaats meer wordt ingebroken dan in de andere weet het CBS niet, zegt woordvoerder Maarten Bloem. "Blijkbaar zijn er lokale omstandigheden die een behoorlijke rol spelen. We zien stijgers en dalers door het hele land heen."

Hij spreekt van een diffuus beeld. "In grote gemeenten, in kleine gemeenten, noord, west, zuid, oost. Dus op basis daarvan kunnen we niet zeggen dat het in een bepaalde regio of in een bepaald type stad zit."

Wat volgens hem wel een rol kan spelen is de lokale aanpak. "Als ik door mijn woonplaats rijd, zie ik zo'n mobiele lichtkrant met het advies om deuren op slot te doen en een lichtje te laten branden als ik van huis ga."

We kunnen er maar moeilijk de vinger op leggen.

Woordvoerder gemeente Hilversum

"Het is heel lastig om een verklaring te vinden voor de stijging", zegt een woordvoerder van de gemeente Hilversum. "We kunnen er maar moeilijk de vinger op leggen."

Om het tij te keren is Hilversum begin dit jaar een campagne begonnen met gemeenten in de regio. Zo zetten gemeenten en politie in op voorlichting, zijn er tekstborden met waarschuwingen geplaatst en chatgroepen met buurtbewoners en de politie in het leven geroepen.

"Hoewel we op basis van tien weken actie nog niet kunnen spreken van een structurele daling van het aantal woninginbraken, constateren we in 2016 tot nu toe wel een daling van het aantal woninginbraken in Gooi en Vechtstreek", schrijft de gemeente in een persbericht.

Hilversum heeft samen met andere gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie een website in het leven geroepen met voorlichting over woninginbraken.

Almere

Een soortgelijke aanpak bestaat al langer in Almere, twee jaar geleden nog koploper qua woninginbraken. Net als in Hilversum gingen gemeente, politie en burgers de strijd aan met de inbrekers. Er kwamen tekstborden, chatgroepen en voorlichting. Bovendien kregen ruim 1100 hondenbezitters een training waar ze leerden op verdachte zaken te letten tijdens het uitlaten.

Een van die hondenbezitters is André Heuzer. Volgens hem werkt het inzetten van honden en hun baasjes omdat zowel mensen als honden 'gewoontedieren' zijn. "Je loopt steeds hetzelfde rondje. Alles wat ongewoon is tijdens zo'n ronde valt op."

"Niet iedereen die in de wijk rondloopt is verdacht, maar als mensen zich ongewoon gedragen, dan let je daar nu extra op", zegt Heuzer. "Als iemand een kwartier met draaiende motor in de straat staat, dan vraag je je toch al snel af: staat hij zijn voorruit te ontdooien, of is hij wat anders van plan?"

Ook woningcorporaties namen maatregelen. "Hier zie je dat we een anti-inbraakstrip bij de toegangsdeur hebben aangebracht", zegt Arjan Deutekom van corporatie Goede Stede. "Zo simpel kan het soms zijn."

Ook zijn er extra lampen opgehangen en hekken geplaatst in steegjes rond de woningen.

De investeringen hebben resultaat. Alleen al bij zijn woningcorporatie is het aantal inbraken spectaculair gedaald, zegt Deutekom. "Dat Almere een tijdje terug nog koploper was qua inbraken was misschien wel goed. We schrokken er zeker van. Het was een goede aanleiding om er met zijn allen de schouders onder te zetten. Dat is het afgelopen jaar ook gebeurd."

Almere is ook een uitschieter, maar juist naar de goeie kant

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl