In Brussel werd de beveiliging opgevoerd na de aanslagen in Parijs
NOS Nieuws

Schoof: aanwijzingen voor meer aanslagen IS in Europa

Islamitische Staat heeft waarschijnlijk plannen om na Parijs ook in andere Europese steden aanslagen te plegen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, schrijft in zijn laatste verslag over het dreigingsbeeld dat daar diverse aanwijzingen voor zijn. Hij zegt er niet bij wat die aanwijzingen zijn.

Concrete aanwijzingen voor terreurplannen in Nederland heeft de NCTV niet. Het dreigingsniveau in Nederland blijft substantieel.

'Er zijn aanwijzingen voor nieuwe aanslagen in Europa'

Islamitische Staat heeft volgens de coördinator waarschijnlijk de beschikking over een speciale eenheid die aanslagen in het buitenland voorbereidt met goed getrainde terroristen. Hij wijst er verder op dat diverse betrokkenen bij de aanslagen in Parijs nog altijd voortvluchtig zijn, zoals mede-aanslagpleger Salah Abdeslam.

Terroristen kunnen vrij eenvoudig en zonder opgemerkt te worden met vluchtelingen mee naar en binnen Europa reizen. Ook in het geval van de aanslagen in Parijs konden terroristen misbruik maken van de stroom vluchtelingen naar Europa. "De buitengrenzen van de EU zijn poreus en grenscontroles in het Schengengebied zijn zeer beperkt, waardoor reisbewegingen van terroristen niet altijd kunnen worden gedetecteerd", schrijft de NCTV.

'We letten erop dat deze mensen niet in Nederland zijn'

Schoof schrijft in zijn verslag ook over het bericht dat acht Nederlandse jihadstrijders door IS zijn geëxecuteerd en 75 anderen zijn opgepakt. Hij schrijft dat volgens de AIVD de executie en gevangenneming onwaarschijnlijk zijn.

Het is volgens hem bekend dat IS soms ook mensen uit de eigen gelederen executeert, maar dergelijk grote aantallen zijn niet waarschijnlijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl