NOS Nieuws

Zalm duurder door vissterfte Chili

De prijs van zalm zal de komende tijd omhoog schieten. De stijging is het gevolg van een wildgroei aan algen voor de kust van Chili, een van de grootste zalmproducerende landen ter wereld, waardoor er massaal vissen sterven.

Meer dan 20 miljoen zalmen zijn er al gestorven door de algen, schat de Scandinavische zakenbank Nordea Markets. Dat is ruim 80.000 ton aan vis, die in de tweede helft van dit jaar verwerkt had moeten worden. Nu er komende tijd minder vis uit Chili komt, zullen landen meer zalm uit Noorwegen zullen moeten importeren. En daar is de productie de laatste tijd juist afgenomen.

Door de schaarste verwacht Nordea een wereldwijde prijsstijging. Na een toename in Chili zal ook de zalm in de VS, Brazilië en Europa duurder zal worden. De zakenbank heeft de geschatte zalmprijs voor dit en komend jaar naar boven bijgesteld, van tussen de 46 en 48 Noorse kroon per kilo, naar 50 Noorse kroon. Dat is ongeveer 5,25 euro.

Dode vis eet niet

Ook bedrijven in Nederland hebben last van de vissterfte. Nutreco, een van de grootste diervoederbedrijven ter wereld, verkoopt bijvoorbeeld minder visvoer aan Chileense zalmproducenten.

“Dat is simpel: een zalm heeft een levenscyclus van 2,5 jaar. Maar door de algen en sterfte groeien de vissen niet tot volle wasdom. En een dode zalm eet geen voer”, legt Mark Woldberg van Nutreco uit. “Die impact voelen we nu al.”

Hoeveel omzet Nutreco door de dode Chileense vissen misloopt, wil het bedrijf niet zeggen. Chili is een belangrijke markt voor de voerproducent. Van de 5,3 miljard euro omzet die het bedrijf in 2014 maakte, kwam 371 miljoen euro uit Chili.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl