Aanleg van de Noord-Zuidlijn
NOS Nieuws

Archeologen Amsterdam vinden 700.000 objecten bij Noord/Zuidlijn

Archeologen hebben zo'n 700.000 spullen uit de grond gehaald bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Het gaat niet alleen om oude objecten; er zijn ook mobiele telefoons naar boven gehaald.

"Het meest bijzondere is wel de hoeveelheid van spullen die mensen door de eeuwen heen hebben gebruikt. De oudste objecten komen uit 2400 voor Christus, dat zijn dus spullen van voor het ontstaan van de stad", zei stadsarcheoloog Jerzy Gawronski in het NOS Radio 1 Journaal.

De meeste objecten zijn gevonden in de bouwputten op het Rokin en het Damrak. "Daar ligt de oude bedding van de Amstel. De afgelopen eeuwen zijn daar veel spullen ingegooid."

Vondsten bij de Noord/Zuidlijn

Er is veel afval gevonden, maar ook is een grote hoeveelheid persoonlijke spullen uit de grond gehaald, zoals sieraden. "En we hebben veel gebruiksvoorwerpen opgegraven. Het geeft ons een blik op het dagelijks leven, wat de mensen gebruikten en waar ze vandaan kwamen. De opgravingen vertellen ons veel over de handelsbetrekkingen in die tijd", zei Gawronski.

Uit de 700.000 spullen wordt een selectie gemaakt. Uiteindelijk komen 8000 tot 10.000 voorwerpen in een grote vitrine bij de roltrappen van het nieuwe station Rokin te liggen. Mensen die op de roltrap staan, krijgen zo een reis langs het verleden van Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl