'IJsberenman' Piet Oosterveld overleden

Oosterveld bij zijn woning in Veendam Martijn Bink
Geschreven door
Martijn Bink
Verslaggever

Piet Oosterveld, de poolreiziger die bekend werd omdat hij een aanval van een ijsbeer overleefde, is op 77-jarige leeftijd overleden. Oosterveld wordt gezien als een van de grondleggers van het Nederlandse Poolonderzoek. Vanaf eind jaren 60 overwinterde hij samen met drie collega-biologen een aantal keer op Spitsbergen om onderzoek te doen naar ijsberen en rendieren.

1/3Oosterveld, De Korte en De Groot terug bij het onderzoeksstation Kapp Lee in augustus 2015 Martijn Bink/NOS
2/3De overblijfselen van onderzoeksstation Kapp Lee Martijn Bink/NOS
3/3Piet Oosterveld terug op Kapp Lee Martijn Bink/NOS

Het gevecht met de ijsbeer vond plaats in 1987 op Kapp Lee, bij het toenmalige Nederlandse onderzoeksstation. Oosterveld vertelde zijn huiveringwekkende verhaal destijds in het tv-programma Sonja op Zondag. Nog met het hoofd in het verband, waarin een afdruk van de tanden van de ijsbeer goed zichtbaar waren.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'IJsberenman' Piet Oosterveld over de aanval van een ijsbeer

In augustus vorig jaar ging Oosterveld terug naar de plek waar zijn gevecht met de ijsbeer plaatsvond. Hij maakte toen deel uit van de onderzoeksexpeditie Sees. Ruim vijftig Nederlandse wetenschappers deden onderzoek naar de gevolgen van de klimaatveranderingen op de Noordpool.

De vier overwinteraars, Piet Oosterveld, Eric Flipse, Paul de Groot en Ko de Korte, kregen in 1970 de ANV-Visser Neerlandia-prijs uitgereikt voor hun doorzettingsvermogen tijdens de expedities. Hun onderzoeksresultaten hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Internationale Conventie ter Bescherming van IJsberen in 1973. 

STER Reclame