Oosterveld bij zijn woning in Veendam
NOS Nieuws

'IJsberenman' Piet Oosterveld overleden

 • Martijn Bink

  Verslaggever

 • Martijn Bink

  Verslaggever

Piet Oosterveld, de poolreiziger die bekend werd omdat hij een aanval van een ijsbeer overleefde, is op 77-jarige leeftijd overleden. Oosterveld wordt gezien als een van de grondleggers van het Nederlandse Poolonderzoek. Vanaf eind jaren 60 overwinterde hij samen met drie collega-biologen een aantal keer op Spitsbergen om onderzoek te doen naar ijsberen en rendieren.

 • Martijn Bink/NOS
  Oosterveld, De Korte en De Groot terug bij het onderzoeksstation Kapp Lee in augustus 2015
 • Martijn Bink/NOS
  De overblijfselen van onderzoeksstation Kapp Lee
 • Martijn Bink/NOS
  Piet Oosterveld terug op Kapp Lee

Het gevecht met de ijsbeer vond plaats in 1987 op Kapp Lee, bij het toenmalige Nederlandse onderzoeksstation. Oosterveld vertelde zijn huiveringwekkende verhaal destijds in het tv-programma Sonja op Zondag. Nog met het hoofd in het verband, waarin een afdruk van de tanden van de ijsbeer goed zichtbaar waren.

'IJsberenman' Piet Oosterveld over de aanval van een ijsbeer

In augustus vorig jaar ging Oosterveld terug naar de plek waar zijn gevecht met de ijsbeer plaatsvond. Hij maakte toen deel uit van de onderzoeksexpeditie Sees. Ruim vijftig Nederlandse wetenschappers deden onderzoek naar de gevolgen van de klimaatveranderingen op de Noordpool.

De vier overwinteraars, Piet Oosterveld, Eric Flipse, Paul de Groot en Ko de Korte, kregen in 1970 de ANV-Visser Neerlandia-prijs uitgereikt voor hun doorzettingsvermogen tijdens de expedities. Hun onderzoeksresultaten hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Internationale Conventie ter Bescherming van IJsberen in 1973.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl