Leeg kinderbedje in ziekenhuis ANP

Kamer wil geboorteakte voor doodgeboren kinderen

tijd van publicatie

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat levenloos geboren kinderen een geboorteakte kunnen krijgen. Zij steunen een petitie die pleit voor meer erkenning en vandaag namens 82.000 mensen werd aangeboden.

Kinderen die na een zwangerschap van minstens 24 weken dood worden geboren, krijgen in Nederland een akte van levenloze geboorte en geen geboorteakte. Daar zijn de initiatiefnemers van de petitie 'Ik wil ook in het BRP! (Basis Registratie Personen)' het niet mee eens. 

Een kind dat na een zwangerschap en een bevalling dood ter wereld komt, verdient volgens hen dezelfde erkenning als een kind dat vlak na de geboorte overlijdt. Kortom, een opname in de BRP. 

Dat vindt ook Roos Schlikker, columniste bij het Parool: "Overal staat dat ik maar twee kinderen heb gekregen, maar ik heb er drie. Het feit dat mijn kind nu op het kerkhof ligt betekent niet dat het niet heeft bestaan."

Zichtbaarheid

Onder meer D66, SP en PvdA willen dat levenloos geboren kinderen beter worden geregistreerd. Zo kunnen de namen onder meer terechtkomen in een paspoort en op mijnoverheid.nl. Of dat technisch mogelijk is via het basisregister moet nog worden onderzocht. 

"Het is vooral belangrijk dat we de ouders tegemoet komen. Het gaat hier immers om een kwestie van leven en dood", aldus CDA-Kamerlid Amhaouch. "Nu is het aan de minister om te bepalen welke mogelijkheden hij ziet." Begin april gaan de verantwoordelijk ministers Plasterk en Van der Steur in gesprek met de  initiatiefnemers van de petitie. Volgens Kamerlid Wolbert (PvdA) is het nu aan het kabinet. 

Schlikker is in ieder geval optimistisch: "Er hangt nu een goede vibe, maar het blijft afwachten of er uiteindelijk echt iets gaat veranderen." 

STER reclame