NOS Nieuws

Ruttes ministersploeg over crisis, tranen en politieke moed

 • ANP
  Rutte bij de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na Prinsjesdag
 • ANP
  Het tweede kabinet-Rutte op het bordes bij de toenmalige koningin Beatrix. Minister Opstelten is inmiddels afgetreden en Timmermans is naar Brussel.
 • ANP
  Het kabinet vergadert iedere vrijdag in de Treveszaal.
 • ANP
  Het kabinet waait uit op het strand van Wassenaar vlak na het zomerreces van 2015
 • ANP
  Het kabinet in Vak K bij de Algemene Beschouwingen in september2015

De tranen van schoonmakers, de aanpak van de economische crisis en de saamhorigheid bij de herdenking van de MH17. Over precies 365 dagen zijn de Tweede Kamerverkiezingen en dat is aanleiding voor een NOS-rondgang langs de ministersploeg van dit VVD/PvdA-kabinet. Wat is hun belangrijkste herinnering van het afgelopen drie jaar en wat is de wens voor het komende jaar?

Politieke taboes

Er klinkt tevredenheid over grote hervormingen die het VVD/PvdA-kabinet, met hulp van de oppositie, hebben doorgevoerd. Politieke taboes zijn doorbroken, de financiën staan er beter voor en er komen weer banen bij, zo klinkt het. Maar er zijn ook persoonlijke herinneringen.

Asscher bij de ondertekening van het contract om schoonmakers in vaste dienst te nemen

De tranen die vloeiden tijdens de eedaflegging door schoonmakers die in vaste dienst van de Rijksoverheid kwamen. Daardoor hebben ze zekerheid en wat heel belangrijk is, het gevoel hebben erbij te horen.

Minister Asscher
Xander van der Wulp over drie jaar Rutte II 'het langstzittend kabinet van deze eeuw'
Premier Rutte, het kabinet, koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Eindhoven bij aankomst slachtoffers MH17

Geduld op de proef gesteld

De ramp met vlucht MH17 in de zomer van 2014 wordt door premier Rutte en minister Hennis genoemd. De premier benadrukt dat het kabinet blijft strijden voor de slachtoffers, hun nabestaanden en gerechtigheid. Hij snapt dat het geduld van de nabestaanden enorm op de proef wordt gesteld. "Maar we blijven iedere dag met heel veel mensen doorwerken aan onafhankelijke berechtiging."

Voor minister Hennis van Defensie was het de indrukwekkendste herinnering van de afgelopen jaren, vanwege de manier waarop Nederland in samenhorigheid rouwde om de slachtoffers van de ramp. "Ik denk dan ook aan de waardige en respectvolle ceremonie op de militaire vliegbasis Eindhoven. Dat staat op mijn netvlies gebrand."

Als ik terugblik, denk ik eerst aan de ramp met de MH17. 298 slachtoffers, onmetelijk verlies en gemis. 17 juli blijft voor altijd een gitzwarte dag.

Premier Rutte over de MH17-ramp

Veel plannen die nog uitgevoerd moeten worden, staan er niet meer in het regeerakkoord. Toch hebben de ministers nog wel wensen voor de komende twaalf maanden. Er moeten nog meer banen bij en de aanpak van de vluchtelingenstroom zal de nodige energie vergen. Het kabinet zegt daarover: volhouden, politieke moed blijven tonen en nog knopen durven doorhakken.

Het kabinet waait uit op het strand van Wassenaar vlak na het zomerreces van 2015
Ministet Schultz bij de opening van de A4.

Het kabinet-Rutte II werd beëdigd op 5 november 2012 en zit vandaag drie jaar, vier maanden en tien dagen. Het laatste kabinet dat de rit uitzat, was het eerste kabinet-Kok (1994-1998).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl