NOS Nieuws

Protest boerinnen tegen kalveren langer bij koe

Protest boerinnen tegen kalveren langer bij koe

Zo'n 200 boerinnen hebben in Den Haag gedemonstreerd tegen een plan om kalveren na de geboorte langer bij de moeder te houden. Ze boden de Tweede Kamer een petitie aan om hun onvrede te uiten over een onlangs aangenomen motie van de Partij voor de Dieren.

In de motie vroeg de Kamer het kabinet met een plan te komen om kalveren verplicht nog een poos bij de koe te laten blijven. Behalve een groot deel van de oppositie stemde ook regeringspartij PvdA voor de motie.

Volgens partijleider Thieme van de Partij voor de Dieren vertonen koeien meer natuurlijk gedrag als ze langer bij hun moeder blijven en is het goed voor het dierenwelzijn. "Veel boeren richten zich op bulk-productie, steeds meer tegen zo laag mogelijke kosten. Dat is niet vol te houden. We moeten onze boeren houden, maar dan met producten die maatschappelijk aanvaardbaar zijn."

Hartverscheurend

De protesterende boerinnen zijn het daar helemaal niet mee eens. Ze vinden het hartverscheurend om een kalf pas na enige tijd bij een koe weg te halen. "Koeien zijn geen mensen; het is juist zielig om dat pas na enige tijd te doen. In de natuur loopt een kalf ook niet de hele dag bij de koe." Volgens hen is de wens van de Kamer meer gebaseerd op emotie dan op de mening van deskundigen en gaat de Kamer in tegen een eeuwenoude werkwijze.

De boerinnen zeiden dat het bij de kalveren extra stress oplevert als ze lang bij hun moeder blijven. De kalfjes zouden dan minder makkelijk tam worden en ze zouden moeite hebben om aan mensen te wennen. De demonstranten vinden overigens dat boeren die dat zelf willen, de kalveren wel langer bij de moeder mogen laten, maar ze zijn tegen de verplichting.

Onderzoek

CDA-Kamerlid Geurts is het eens met de ondertekenaars van de petitie. Volgens hem kan het dramatisch aflopen voor kalveren die te lang bij hun moeder blijven.

Staatssecretaris Van Dam heeft toegezegd dat hij de kwestie zal onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl