Tekening van Mohamed el A. en Hakim B. vorig jaar in de rechtszaal in Arnhem
NOS Nieuws

Gerechtshof veroordeelt Arnhemse Syriëganger wel

Het gerechtshof in Arnhem heeft een Syriëganger uit Arnhem alsnog veroordeeld. De man werd vorig jaar door de rechtbank vrijgesproken, samen met een andere verdachte. Die laatste werd ook nu vrijgesproken.

Het hof acht bewezen dat de veroordeelde man, Mohamed el A., voorbereidingen trof om zich aan te sluiten bij terreurorganisatie al-Nusra in Syrië. De man is veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Vanwege zijn voorarrest hoeft El A. niet meer de cel in.

Rechter: verdachte nam deel aan gewapende strijd

Mohammed El A. gaat in cassatie tegen de uitspraak. Dat maakte zijn advocaat bekend.

Mohammed El A. gaat in cassatie

De twee mannen werden in augustus 2013 in Duitsland opgepakt. In hun gehuurde auto's vond de politie survivalkleding, bivakmutsen, communicatieapparatuur, geld, uitleg over wapengebruik en filmpjes en artikelen over het jihadistische gedachtegoed.

'Dossier stinkt uur in de wind'

Beide mannen hadden een broer die in Syrië verbleef en waarschijnlijk deelnam aan de gewapende strijd. Het hof acht bewezen dat El A. wist dat zijn broer in Syrië deelnam aan die strijd.

De tweede verdachte, Hakim B., is vrijgesproken. De voorzitter van het hof zei bij de uitspraak dat het dossier "een uur in de wind stinkt", maar dat er niet genoeg bewijs is om B. te veroordelen. Zo kon niet worden bewezen dat B. wist dat zijn broer deelnam aan de strijd in Syrië.

Rechter: dossier stinkt een uur in de wind

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl