Joep Lange Nieuwsuur

Het Joep Lange Instituut is in Amsterdam van start gegaan. Het instituut wil in derdewereldlanden aids bestrijden en is opgericht ter nagedachtenis aan de aidsonderzoeker Joep Lange, die zijn leven wijdde aan de strijd tegen aids. 

Lange kwam om bij de vliegramp met de MH17, terwijl hij op weg was naar een internationale aidsconferentie in Australië. Zijn vrienden en collega's besloten daarna dat zijn werk moet worden voortgezet en zijn kennis niet verloren mag gaan. "Joep was een pionier in aidsbestrijding", zegt initiatiefnemer Onno Schellekens.

Tijdens de officiële opening, vanmiddag in het Concertgebouw in Amsterdam, spreekt ook prinses Mabel, die bevriend was met Lange. Tijdens het Amsterdam Diner afgelopen jaar bracht Mabel al een emotioneel eerbetoon aan Lange. "Geen uitdaging was Joep te groot", zei ze toen.

25 miljoen

Het Joep Lange Instituut beschikt inmiddels over ruim 25 miljoen euro. Het instituut wil patiënten in Afrika beter bereiken met medicijnen. "Via sociale media willen we die patiënten rechtstreeks bereiken met support en misschien zelfs een basisverzekering. Dat was een droom van Lange, het zou fantastisch zijn als dat lukt", zegt Schellekens. 

Lange had een vooruitstrevende en innovatieve manier van werken om de armsten in de wereld van gezondheidszorg te voorzien. "Hij heeft miljoenen levens positief beïnvloed", zegt Schellekens. Uit de hele wereld zijn 350 mensen van allerlei disciplines (overheid, wetenschap en bedrijfsleven) bij elkaar om oplossingen te bedenken om die zorg toegankelijk te maken. 

STER reclame