Directeur Inge Huitinga van de Nederlandse Hersenbank bij de emmers met onderzoeksmateriaal.
NOS Nieuws

Hersenbank zoekt donoren onder psychiatrisch patiënten

De Nederlandse Hersenbank is een campagne begonnen om donoren te werven onder psychiatrisch patiënten. De hersenen van deze patiënten worden na hun dood gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek om de behandeling te verbeteren.

Bij de hersenbank staan nu bijna 900 psychiatrisch patiënten geregistreerd. Deze donoren zijn vaak jong en het zal nog lang duren voor hun hersenen beschikbaar komen. Om over tien jaar genoeg materiaal te hebben moet het aantal donoren groeien tot 9000.

Tijdens de campagne worden patiënten met bijvoorbeeld een ernstige depressie, posttraumatische stressstoornis, autisme en schizofrenie opgeroepen om zich aan te melden als donor. Directeur Inge Huitinga van de hersenbank beseft dat het afstaan van hersenen gevoelig ligt. "Het is een heel persoonlijk orgaan. Ook weten veel mensen niet dat er hersenbank bestaat en dat ze een apart codicil moeten invullen."

Zonder hersenziekte

Volgens Huitinga zijn er tot nog toe te weinig hersenen geweest om onderzoek te doen. "Er is wel veel onderzoek gedaan bij neurologische aandoeningen, maar niet bij psychiatrische patiënten. Er werd jarenlang gedacht dat de oorzaken bij deze patiënten meer uit de omgeving kwamen."

Huitinga benadrukt dat ook mensen zonder hersenziekte zich kunnen aanmelden. "Elk stukje weefsel van iemand met een psychiatrische aandoening moeten we vergelijken met iemand die dat niet heeft omdat je anders de veranderingen niet ziet."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl