Wisenten in Wildpark Alte Fasanerie in Klein-Auheim, Hessen Wikimedia / Creative Commons

Binnenkort lopen er op Veluwe wisenten rond, meldt Omroep Gelderland. De dieren worden geplaatst in het natuurgebied bij Radio Kootwijk. Plannen voor de introductie van het dier lagen er al langer, maar enkele omwonenden waren kritisch over de komst van de beesten omdat ze bang waren dat de komst zou leiden tot drukte van toeristen. De introductie van de dieren werd daarom al eens uitgesteld.

Staatsbosbeheer heeft nu besloten om de komst toch door te zetten na een peiling van de gemeente Apeldoorn en de dorpsraad van Radio Kootwijk. In die peiling stemde  41 procent van de kiezers voor de komst, 36 procent neutraal en 23 procent negatief.

De wisenten komen half april vanuit Duitsland naar hun nieuwe leefgebied. In eerste instantie worden de dieren gehuisvest in een 'wengebied' midden in het bos. Na ongeveer anderhalve maand mogen ze zelfstandig op onderzoek uit in hun nieuwe leefomgeving.

Vorige week werden in natuurgebied De Maashorst in Brabant ook wisenten geïntroduceerd.  In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland lopen de dieren al wat langer rond, sinds 2007.

De wisent is verwant aan de Amerikaanse bizon. Het dier kwam in de prehistorie in heel Europa voor. Momenteel  zijn er wereldwijd nog maar vijfduizend van de dieren. 

STER reclame