Mensen met een lichamelijke beperking mogen wel geholpen worden bij het stemmen
NOS Nieuws

Plasterk komt verstandelijk beperkte stemmers niet tegemoet

"Waarom mag niemand mij in het stemhokje helpen bij het uitbrengen van mijn stem?" Een groep mensen met een verstandelijke beperking heeft vanmiddag een petitie met deze vraag aangeboden aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

De dertien verstandelijk gehandicapten die een cursus 'rondleiding door de democratie' kregen, hebben er bij minister Plasterk op aangedrongen om de kieswet te wijzigen.

Volgens de wet mag er niemand mee het stemhokje in. "Met de stempas en het paspoort naar een stembureau gaan lukt wel", zegt cursusleider Jaap Pilon. "Maar daarna beginnen de problemen. Wat staat er allemaal op het stembiljet en waar staat precies het hokje dat je wilt aankruisen. Bij vorige verkiezingen zijn er mensen teleurgesteld het stemhokje uitgelopen en hebben niet gestemd omdat ze geen hulp kregen."

Volmacht

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is niet van plan de Kieswet te wijzigen. "Kiezers mogen niet beïnvloed worden als ze hun stem uitbrengen. En dat is niet uit te sluiten dat dit gebeurt bij mensen met een verstandelijke beperking."

De minister is wel bezig met experimenten om pictogrammen van partijen of foto's op de stembiljetten aan te brengen. Daardoor wordt het voor mensen met een beperking makkelijker om toch zelf hun stem uit te brengen. Als het ze echt niet lukt om in het stemhokje hun stem uit te brengen, dan kunnen ze altijd nog via een volmacht stemmen, aldus de minister.

Plasterk krijgt de petitie overhandigd in de Tweede Kamer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl