NOS NieuwsAangepast

Honderden migranten op weg naar Macedonië

Honderden migranten vluchten weg uit Grieks kamp

Honderden migranten die vastzaten in een kamp in het noorden van Griekenland zijn op weg naar Macedonië. Ze willen de hermetisch afgesloten grens via een rivier toch oversteken.

De Griekse politie probeerde te voorkomen dat de mensen wegliepen, maar dat lukte niet. Hoeveel mensen er precies onderweg zijn, is niet bekend.

Een verslaggever van Reuters meldt dat er tot nu toe al 2000 migranten Macedonisch grondgebied hebben bereikt. Volgens correspondent Marcel van der Steen worden ze daar opgewacht door de politie. "We wisten natuurlijk al dat Macedonië ze niet zal toelaten. Er zou nu worden geprobeerd de migranten met honden en wapens tegen te houden, terug te duwen naar Griekenland."

Verdronken

In het kamp Idomeni in Griekenland zitten meer dan tienduizend mensen vast, sinds Macedonië de grens helemaal sloot voor vluchtelingen die naar Noord- en West-Europa willen. De omstandigheden in het kamp zijn slecht: de mensen leven er in de modder en de kou, zonder basisvoorzieningen.

Die slechte omstandigheden waren voor de migranten mede aanleiding om te vertrekken, vertelt Van der Steen. "En daarnaast lijkt het ook goed georganiseerd. Vanochtend is een kleine groep gaan lopen." Daarna volgden er nog velen.

Vanochtend werden in de rivier de lichamen van drie migranten gevonden. Zij verdronken waarschijnlijk tijdens de oversteek. Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, zijn negentien migranten overgebracht naar een opvang in Macedonië en zijn drie anderen in het ziekenhuis opgenomen.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl