NOS Nieuws

VN-gezant over Syrië: moment van de waarheid

'Vredesonderhandelingen zijn moment van de waarheid'

De nieuwe onderhandelingen over Syrië zijn een moment van de waarheid voor alle betrokken partijen. VN-gezant De Mistura heeft dat gezegd bij het begin van de gesprekken in Genève. "Het enige plan B is een terugkeer naar oorlog."

De Mistura zal de komende dagen afzonderlijk met vertegenwoordigers van de regering en van de oppositie praten. Hij hoopt dat hij hen dichter bij elkaar kan brengen, zei hij op een persconferentie. Hij benadrukte dat beide partijen zich moeten concentreren op een politieke overgang in Syrië.

Onmogelijk

De afgelopen dagen leek een oplossing voor het conflict ver weg. De Syrische minister Moualem van Buitenlandse Zaken zei dit weekend dat hij niet van plan is om in Genève te spreken met mensen die de positie van president Assad in twijfel trekken.

Een woordvoerder van de oppositie zei daarop dat Syrië het overleg nu al onmogelijk heeft gemaakt. Ook de VS en Frankrijk reageerden geprikkeld op de uitspraken van Moualem.

"Doorbraken worden bereikt als je eigenlijk geen doorbraak meer verwacht. Je moet stug door blijven gaan", zegt adviseur van de Verenigde Naties Dirk-Jan Omtzigt. "Het is niet alsof er na deze onderhandelingen een volledig vredesakkoord zal liggen, een continuering van het staakt-het-vuren is wel reëel."

Bestand

Het overleg in Genève is een vervolg op de onderhandelingen die eerder dit jaar zonder resultaat werden afgebroken. In de tussentijd is een wapenstilstand overeengekomen. Die wordt geregeld geschonden, maar het geweld in Syrië is wel verminderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl