ANP
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

'Noord-Nederland steekt 7 ton in cultuur'

Noord-Nederland is van plan extra geld in cultuur te investeren om bezuinigingen en concurrentie het hoofd te bieden. De drie noordelijke provincies en hun grote steden steken samen geld in het plan.

Cultuurwethouder Sjoerd Feitsma van Leeuwarden zegt tegen Omrop Frylân dat er 700.000 euro wordt vrijgemaakt. De provincie Drenthe zegt in een reactie dat er inderdaad een plan ligt, maar dat die provincie nog geen geld heeft toegezegd.

Sterkere basis

Met het geld zouden bezuinigingen kunnen worden opvangen en kunnen de provincies de concurrentie met de Randstad beter aan. Het is de bedoeling om met het geld de hele culturele wereld in Noord-Nederland een sterkere basis te geven.

Wethouder Feitsma vindt dat bestaande culturele festivals en projecten in het noorden meer moeten samenwerken, om programma's sneller rond te krijgen of sterke acts binnen te halen. Ook zou er een nieuw noordelijk productiehuis moeten komen.

Eigen doelstellingen

De noordelijke overheden doen dit ook om gezamenlijk beter te kunnen werken aan eigen doelstellingen als cultuureducatie en talentontwikkeling, zegt de cultuurwethouder van Leeuwarden.

Advertentie via Ster.nl