Twitter
NOS Nieuws

Turks verbod op Facebook en Twitter

Gebruikers van Twitter, Facebook en andere sociale media in Turkije hebben geen toegang meer tot hun accounts. Een rechtbank in Ankara heeft de toegang laten blokkeren. Dat gebeurde nadat er op sociale media beelden waren verschenen van de bomaanslag die eerder op de dag aan minstens 34 mensen het leven kostte.

Vanuit Turkije waren al berichten naar buiten gekomen dat mensen problemen hadden met de websites van deze media.

Het is niet de eerste keer dat de Turkse overheid sociale media 'op zwart' zet. In april 2015 werden in totaal 166 websites, waaronder ook Facebook, YouTube en Twitter, op gezag van de regering afgesloten door internetproviders. Toen gebeurde dat omdat er foto's waren gepubliceerd van een openbaar aanklager die was gegijzeld en later omkwam. De blokkade werd pas weer opgeheven nadat de foto's overal waren verwijderd.

Een jaar eerder gebeurde hetzelfde toen afgeluisterde gesprekken werden verspreid die erop wezen dat toenmalig premier Erdogan en een aantal van zijn partijgenoten corrupt zijn. YouTube was toen in Turkije zelfs enkele maanden niet beschikbaar.

President Erdogan

Erdogan voerde een publiek gevecht met het Turks constitutioneel hof om sociale media aan banden te leggen, maar verloor dit. Het hof hief alle blokkades op omdat deze in strijd waren met de vrijheid van meningsuiting.

Sinds Erdogan in 2014 president werd, is die vrijheid van meningsuiting echter nog verder onder druk komen te staan, ook voor traditionele media. Zo werd ruim een week geleden de hoofdredacteur van ​oppositiekrant Zaman ontslagen en vervangen door een regeringsgezinde bewindvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl