ANP
NOS Sport

Butter raakt in tijdnood voor marathon Rotterdam

Michel Butter is in tijdnood geraakt in zijn poging zich op de marathon te plaatsen voor de Olympische Spelen. De atleet die de marathon van Rotterdam op 10 april heeft uitgekozen om aan de kwalificatie-eis van 2 uur en 11 minuten te voldoen, heeft in de voorbereiding een serieuze kuitblessure opgelopen.

Butter zou zondag deelnemen aan de strijd om de nationale crosstitels in Oldenzaal, maar meldde zich met pijn in het hart af. "Het is zeker zorgelijk", zegt Butters trainer Guido Hartensveld. Zijn pupil brak de hoogtestage in Kenia eerder af dan de bedoeling was. "Hij is twee, drie weken serieuze training kwijt. We hebben nog een maand, maar laat duidelijk zijn dat dit nu al een flink verstoorde voorbereiding is."

Coach Hartensveld over blessure Michel Butter

Hartensveld en Butter hebben nog niet nagedacht over eventuele noodscenario's. Butter heeft een kans in het voorjaar om aan de kwalificatie-eis te voldoen. Vorig jaar oktober miste hij de limiet in Amsterdam op slechts acht seconden.

Rotterdam, Boston, Londen

Daarom moet het nu in het voorjaar gebeuren. Een week na Rotterdam staat de marathon van Boston op het programma. De marathon van Londen is op 24 april. "Ik kan nog niet veel zeggen over andere scenario's", geeft Hartenveld aan.

"We hebben goed contact met de Atletiekunie en de organisatoren van de marathon in Rotterdam. Alles is gedaan om Michel in Rotterdam zo goed mogelijk te faciliteren. Dus we gaan eerst maar proberen hem fit te krijgen en om een maand goede training in de benen te krijgen", kijkt de trainer naar de korte termijn.

Speciale loopband

Butter werkt bij AZ in Alkmaar aan zijn herstel. Daar maakt hij gebruik van een AlterG-loopband. Op die band kan het lichaamsgewicht aangepast worden.

Hartensveld: "Michel weegt 60 kilogram, maar de band staat ingesteld op 75 procent van zijn gewicht. Hij heeft er zaterdag een half uur probleemloos op gelopen. Het is echt van dag tot dag momenteel. We zijn positief gestemd. Als je me een paar geleden dagen had gevraagd naar de situatie was ik een stuk negatiever geweest."

Wiggers en Van der Meijden nationaal crosskampioen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl