AFP
NOS Nieuws

Een kijkje in het enorme paleis van een Roemeense dictator

Het Primaverii Paleis, waar de Roemeense ex-dictator Nicolae Ceausescu jarenlang woonde, is na 26 jaar opengesteld voor publiek. Het paleis is een van de grootste gebouwen ter wereld. Het is 270 bij 240 meter, heeft twaalf verdiepingen en acht ondergrondse niveaus. Bezoekers kunnen zich onder meer vergapen aan kristallen kroonluchters, een binnenzwembad en een bioscoop.

De communistische leider Ceausescu was tussen 1967 en 1989 aan de macht in Roemenië. Zijn bewind was zeer repressief en werd gekenmerkt door persoonsverheerlijking en nationalisme. Terwijl veel Roemenen gebukt gingen onder zware armoede, leefde Ceausescu in enorme rijkdom.

Dat is te zien aan het interieur van zijn voormalige residentie, het Primaverii Paleis, Roemeens voor het Lentepaleis. Het gebouw telt tachtig kamers: ieder lid van de familie Ceausescu had een eigen appartement. Daarnaast was de residentie voorzien van een ondergrondse bunker en een tuin met pauwen.

Paleis Roemeens oud-dictator opengesteld voor publiek

Het Lentepaleis staat voor de Roemeense bevolking symbool voor de enorme weelde waarin de dictator en zijn echtgenote Elena baadden. Ceausescu liet de residentie bouwen in 1965, toen hij als secretaris-generaal aan de top van de communistische partij stond.

In 1989 werd het gebouw bestormd door woedende opstandelingen tijdens de Roemeense Revolutie. Ceausescu werd afgezet en samen met zijn vrouw geëxecuteerd. Sindsdien werd het paleis gebruikt om buitenlandse gasten van de regering te ontvangen.

Veel bezittingen van de dictator gingen in 1999 onder de hamer. Daardoor verdwenen er verscheidene klokken, parelmoeren dozen en porseleinen beeldjes uit de residentie.

Voor mensen die wel eens een kijkje willen nemen in een ander paleis van de Roemeense ex-dictator, maar niet naar Roemenië willen afreizen: er is ook een virtuele tour beschikbaar door het Parlementaire Paleis in Boekarest. Dat gebouw heeft duizend kamers.

AFP
Kinderen lopen door het enorme paleis van de Roemeense alleenheerser

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl