Ajax verzuimt koppositie te grijpen

Ongeloof bij Riechedly Bazoer Pro Shots

Ajax heeft verzuimd de koppositie in de eredivisie over te nemen van PSV. Tegen NEC hadden de Amsterdammers de zege en daarmee de koppositie binnen handbereik, maar Christian Santos kopte vlak voor tijd de 2-2 binnen.

PSV, dat zaterdag met 1-1 gelijkspeelde tegen Heerenveen, blijft daardoor aan de leiding. Over een week treffen PSV en Ajax elkaar in Eindhoven.

De openingsfase in de Arena was voor NEC, dat makkelijk combineerde. Wellicht werd Navarone Foor daardoor een beetje overmoedig. Toen hij na een kwartiertje klungelig de bal inleverde, werd dat direct afgestraft door Arek Milik. De Pool schoot eerst nog op de benen van doelman Brad Jones, maar in de rebound maakte hij het met een stiftje fraai af.

1/4Milik maakt via een stift de 1-0 Pro Shots
2/4NEC-trainer Ernest Faber in de Arena Pro Shots
3/4Navarone Foor (l) en Lucas Woudenberg na de 1-1 van Foor Pro Shots
4/4NEC-verdediger Todd Kane probeert Amin Younes voor zich te houden Pro Shots

Drie minuten later herstelde Foor zijn fout. Na een goede actie van Todd Kane kreeg Foor de bal in het strafschopgebied van Ajax voor de voeten en hij verraste Jasper Cillessen in de korte hoek met een droge schuiver. Ajax was daardoor virtueel weer koploper af en moest opnieuw beginnen.

Vlak na rust viel dat bevrijdende doelpunt. Amin Younes passeerde Kane, zoals hij de hele wedstrijd deed, en gaf strak voor. Rens van Eijden tikte de bal vervolgens in zijn eigen doel. Opmerkelijk genoeg deed hij dat in augustus ook al in de wedstrijd in Nijmegen tegen Ajax, die de Amsterdammers daardoor met 2-0 wonnen.

Santos maakt gelijk

Ajax leek na die voorsprong door te drukken. De ploeg kreeg kans op kans, maar steeds viel het balletje net verkeerd voor de thuisploeg of bracht Jones redding. NEC bleef daardoor wonderwel in leven en een uitbraak in de slotfase zorgde er zelfs voor dat de 2-2 op het scorebord kwam. Kane gaf voor, Santos kopte onberispelijk binnen.

De thuisploeg had geluk dat Mike van der Hoorn vlak na de gelijkmaker niet van het veld werd gestuurd, toen hij Santos een elleboogje gaf. Ajax mocht dus met elf man verder, maar veel tijd om nog wat aan de gelijke stand en aan de stand op de ranglijst te doen was er niet.

Invaller Viktor Fischer was vlak voor tijd met een goed schot dicht bij de 3-2, maar Jones redde wederom. Een schot van Davy Klaassen werd bovendien geblokt door een Nijmeegs been, waardoor het bij 2-2 bleef.

Wedstrijdstatistieken Ajax - NEC

STER Reclame