Frauke Petry houdt een toespraak na het bekend worden van de eerste uitslagen AFP

De kiezers in drie Duitse deelstaten hebben de CDU van bondskanselier Angela Merkel afgestraft voor haar vluchtelingenbeleid, dat door velen als te ruimhartig wordt gezien. De partij verloor zowel in Baden-Württemberg (-12 procent) als in Saksen-Anhalt (- 2,7 procent) en Rijnland-Palts (-3,4 procent).

De grote winnaar van de deelstaatverkiezingen is de Duitse anti-migratiepartij Alternative für Deutschland (AfD). Die won het meest in Saksen-Anhalt, waar de partij van Frauke Petry op 24 procent van de stemmen kan rekenen en daarmee nu de op een na grootste partij is in de oostelijke deelstaat. In Baden-Württemberg komt AfD uit op 15 procent en in Rijnland-Palts op ruim 12 procent.

In alle drie de deelstaten was de opkomst beduidend hoger dan bij voorgaande verkiezingen. Zo schommelde de opkomst in Rijnland-Palts de afgelopen jaren rond de 60 procent, maar nu steeg dat percentage naar 70. Analisten schrijven de hogere opkomst toe aan het hooglopende debat over de vluchtelingenproblematiek, waarover de Duitsers sterk verdeeld zijn.

In Baden-Württemberg worden de Groenen voor het eerst de grootste partij, ten koste van de CDU, maar het is de vraag of in die deelstaat de coalitie met de SPD kan blijven regeren.

In Rijnland-Palts blijft de sociaal-democratische SPD met 36 procent de grootste partij, gevolgd door de CDU.

AfD-leider Frauke Petry zei na het bekend worden van de eerste uitslagen dat haar partij steeds ten onrechte is weggezet als een extreem-rechtse protestpartij. "Deze uitslag toont aan dat veel mensen kiezen voor een andere politiek en een ander beleid."

NOS-correspondent Jeroen Wollaars zegt dat de uitkomst van de deelstaatverkiezingen hard is aangekomen in Berlijn, waar de regeringspartijen met spanning uitkeken naar de uitslag van Supersonntag.

'Dit zijn getallen waar ze in Berlijn van schrikken'

Wat laten deze 'regionale' verkiezingen nu vooral zien?

Jeroen Wollaars over de betekenis van de uitslagen

STER reclame