EPA
NOS Nieuws

'IS verliest snel terrein in Syrië'

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft terreurbeweging IS de afgelopen drie weken in Syrië 3000 vierkante kilometer aan terrein verloren en zijn er 600 IS-strijders omgekomen.

Kerry zegt dat de verliezen van IS het gevolg zijn van de bombardementen door de internationale coalitie onder aanvoering van de VS. De Amerikaan sprak vandaag in Parijs met Europese bondgenoten.

Volgens Kerry is het geweld in Syrië met 80 tot 90 procent afgenomen door het bestand tussen de meeste strijdende partijen. Dat bestand, dat niet geldt voor IS en al-Nusra, ging vrijdagnacht zijn derde week in.

Morgen begint in Genève een nieuwe ronde vredesgesprekken tussen de partijen in Syrië. Ook aan die onderhandelingen doen IS en al-Nusra niet mee.

Geagiteerd

Kerry en zijn Franse collega Jean Marc Ayrault reageerden geagiteerd op uitspraken die de Syrische minister van Buitenlandse Zaken gisteren deed over dat overleg. Volgens Walid al-Moualem is de regering niet bereid te praten met partijen die de positie van president Assad ter discussie stellen. Ook mag er niet over toekomstige presidentsverkiezingen gesproken worden.

Dit waren echter voor de andere partijen voorwaarden om aan de vredesonderhandelingen deel te nemen. "Dit is een provocatie", zei Ayrault. "Een slecht teken. Het is bovendien niet in de geest van het huidige bestand."

Volgens Kerry zijn de opmerkingen een poging van Assad om het vredesproces te ontregelen. Het regime heeft de afgelopen twee weken volgens Kerry van alle strijdende partijen ook het vaakst het bestand geschonden. Hij vindt dat Rusland en Iran, de landen die Assad steunen, zich grote zorgen moeten maken nu Assad afspraken schendt waaronder ook Poetin en de Iraanse leiders hun handtekening hebben gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl