RSS-leden in korte broek bij een bijeenkomst bij Mumbai
NOS Nieuws

Hindoe-hardliners zeggen korte broek vaarwel

De hindoeïstische Rashtriya Swayamsevak Sangh-beweging gaat na 91 jaar haar uniform aanpassen. Omdat jonge leden bang zijn dat ze zullen worden geplaagd met de korte kakibroek, is er gekozen voor een langer model in het bruin.

Miljoenen Indiërs zijn lid van de RSS, die nauw gelieerd is aan de BJP-partij van premier Modi, zelf oud-lid. De leden zijn herkenbaar aan hun uniform, de ganvesh, met korte broek, wit overhemd, zwart petje en bamboestok.

Het bestuur van de beweging hoopt dat na de verandering meer jongeren zich zullen aansluiten. "We gaan mee met onze tijd, daarom wordt het uniform aangepast."

De verandering zal de komende maanden worden ingevoerd. Volgens een woordvoerder wordt er rekening mee gehouden dat de leden de yoga-oefeningen die ze uitvoeren makkelijk kunnen blijven doen in het nieuwe model.

Moord op Gandhi

De RSS staat bekend als een hardline hindoe-organisatie, die in India geen concessies wil doen aan andere geloven. Critici noemen het daarom een pseudo-fascistische organisatie die religieuze spanningen aanwakkert.

De beweging is in het verleden meerdere keren verboden geweest, bijvoorbeeld toen een oud-lid de Indiase leider Gandhi vermoordde en nadat leden een moskee in Ayodyha hadden verwoest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl