NOS Nieuws Buitenland Sport algemeen

Go-kampioen redt eer in strijd tegen computer

Zuid-Koreaan redt eigen eer bij vierde spelletje Go

De Koreaanse go-meester Lee Sedol heeft de eer van de mensheid gered. De voorsprong van de computer AlphaGo kan hij niet meer inhalen, maar hij heeft de vierde wedstrijd tenminste wel gewonnen.

Sedol (33) was uitgedaagd vijf wedstrijden te spelen tegen AlphaGo, om te kijken of de computer het uiterst ingewikkelde spel onder de knie heeft. De eerste drie wedstrijden werden gewonnen door de machine. 

Het Aziatische bordspel staat bekend als moeilijker dan schaken, omdat er vele malen meer zetten mogelijk zijn en intuïtie een belangrijke rol speelt. De makers van AlphaGo hebben de zelflerende computer het spel bijgebracht door eerst door mensen gespeelde wedstrijden in te voeren en hem later tegen zichzelf te laten spelen.

Sedol (r) kort voor zijn eerste overwinning EPA

Het spijt me dat ik de verwachtingen niet heb kunnen waarmaken.

Lee Sedol

Tot grote schrik van go-liefhebbers verloor Sedol de eerst drie wedstrijden op rij. De verrassende en onvoorspelbare strategieën van AlphaGo bleken Sedol te ontregelen. Volgens kenners was de tactiek van de computer duidelijk 'niet-menselijk'. 

Sedol zelf zei dat de druk die op hem lag hem te veel is geworden. Hij bood zelfs excuses aan voor zijn spel. 

"Ik heb een aantal kansen laten liggen", zei Sedol. "Ik had een beter resultaat moeten laten zien. Het spijt me dat ik de verwachtingen niet heb kunnen waarmaken."

Sedol lacht na zijn overwinning afp

Vandaag nam Sedol echter revanche op de tegenstander. In een wedstrijd van vijf uur dwong hij AlphaGo tot opgeven. Zijn makers hadden eerder gezegd dat de computer zijn verlies erkent als de kans om te winnen lager is dan 20 procent. 

De winst van Sedol leidde tot een staande ovatie onder de journalisten die de wedstrijd in een luxehotel in Seoul volgden. 

De laatste wedstrijd wordt dinsdag gespeeld.

STER reclame